De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Op een helling van de Sierra de Mijas staat al vijftien jaar lang een boeddhistisch monument wat sinds de opening een plaats van meditatie en reflecties is geworden. Het 30 meter hoge gebouw valt enorm op aan de Costa del Sol en is nadat deze in 2003 werd geopend een toeristische trekpleister geworden.

De “templo hindú” ofwel “Stupa de Iluminación” in Benalmádena is een zogenaamde stoepa (stupa) wat een boeddhistisch bouwwerk is dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Volgens de boeddhistische leringen zijn er acht soorten Tibetaanse stoepa’s en elk vertegenwoordigt een belangrijk moment in het leven van de historische Siddhartha Gautama Boeddha. De stoepa aan de Costa del Sol symboliseert “verlichting” (iluminación), een staat van volledig begrip.

De ronde vorm van de stoepa staat symbool voor Boeddha. Die zit in een mediterende pose op het vierkante terras dat een troon representeert. De vierkante harmika is het hoofd van de Boeddha. Hierop bevindt zich de kroon. Over het algemeen zijn stoepa’s gesloten monolieten waarrond boeddhisten rondgangen uitvoeren terwijl ze de wijzers van de klok draaien terwijl ze hun verlangens tot uitdrukking brengen.

De stoepa van Benalmádena is echter zo groot dat er plaats genoeg was om een meditatieruimte en een internet structuur aan te brengen. We hebben het hier dan ook over het grootste boeddhistische gebouw van het westen met als hoogste punt 30 meter.

De stoepe werd gebouwd dankzij de bijdragen van westerse discipelen van de Tibetaanse boeddhistische leraar Lopon Tsechu Rinpoche. Daarnaast heeft de gemeente ook financieel bijgedragen en staat de stoepa geregistreerd bij de Karma Kagyu Cultural Association.

“Het monument voor vrede, voorspoed en harmonie” is gerangschikt op een basis met een breedte van bijna 26 meter en bevat duizenden kleibeelden die verschillende aspecten van de Boeddha vertegenwoordigen heeft gebeden afgedrukt op katoenpapier en een “levensboom” van 17 meter hoog. De meditatieruimte is versierd met schilderijen die het leven van de Boeddha representeren, uitgewerkt volgens de stijl van de Nepalese kunstenaars.

Bezoeken

Mocht je een keer in de buurt zijn dan is het interessant om de stoepa eens te bezoeken. Dat kan alleen van dinsdag tot en met zaterdag van 10-14 en 16-19 uur en op zondag van 10-14.30 en 15.30-19 uur. Op maandag is de stoepa gesloten. Openingstijden gelden zowel voor het monument zelf alsook voor de winkel.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.