De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Op een helling van de Sierra de Mijas staat al vijftien jaar lang een boeddhistisch monument wat sinds de opening een plaats van meditatie en reflecties is geworden. Het 30 meter hoge gebouw valt enorm op aan de Costa del Sol en is nadat deze in 2003 werd geopend een toeristische trekpleister geworden.

De “templo hindú” ofwel “Stupa de Iluminación” in Benalmádena is een zogenaamde stoepa (stupa) wat een boeddhistisch bouwwerk is dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Volgens de boeddhistische leringen zijn er acht soorten Tibetaanse stoepa’s en elk vertegenwoordigt een belangrijk moment in het leven van de historische Siddhartha Gautama Boeddha. De stoepa aan de Costa del Sol symboliseert “verlichting” (iluminación), een staat van volledig begrip.

De ronde vorm van de stoepa staat symbool voor Boeddha. Die zit in een mediterende pose op het vierkante terras dat een troon representeert. De vierkante harmika is het hoofd van de Boeddha. Hierop bevindt zich de kroon. Over het algemeen zijn stoepa’s gesloten monolieten waarrond boeddhisten rondgangen uitvoeren terwijl ze de wijzers van de klok draaien terwijl ze hun verlangens tot uitdrukking brengen.

De stoepa van Benalmádena is echter zo groot dat er plaats genoeg was om een meditatieruimte en een internet structuur aan te brengen. We hebben het hier dan ook over het grootste boeddhistische gebouw van het westen met als hoogste punt 30 meter.

De stoepe werd gebouwd dankzij de bijdragen van westerse discipelen van de Tibetaanse boeddhistische leraar Lopon Tsechu Rinpoche. Daarnaast heeft de gemeente ook financieel bijgedragen en staat de stoepa geregistreerd bij de Karma Kagyu Cultural Association.

“Het monument voor vrede, voorspoed en harmonie” is gerangschikt op een basis met een breedte van bijna 26 meter en bevat duizenden kleibeelden die verschillende aspecten van de Boeddha vertegenwoordigen heeft gebeden afgedrukt op katoenpapier en een “levensboom” van 17 meter hoog. De meditatieruimte is versierd met schilderijen die het leven van de Boeddha representeren, uitgewerkt volgens de stijl van de Nepalese kunstenaars.

Bezoeken

Mocht je een keer in de buurt zijn dan is het interessant om de stoepa eens te bezoeken. Dat kan alleen van dinsdag tot en met zaterdag van 10-14 en 16-19 uur en op zondag van 10-14.30 en 15.30-19 uur. Op maandag is de stoepa gesloten. Openingstijden gelden zowel voor het monument zelf alsook voor de winkel.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

In de Alpujarra, ligt een heel mooi centrum waarin meerdere tempel(tje)s en beelden zijn opgenomen. Je zet je auto aan de ingang en daarna is het lopen geblazen, laatste stuk is aardig stevig omhoog, maar het is zeker de moeite waard.
Afslag Orgiva nemen en dan ff de Google Maps aanzetten, laatste stuk rijden is 7 kilometer op een onverharde weg, maar goed bereid en bereikbaar hoor.

Dank je wel Juan voor deze info!

Templo Hindu en boeddhistisch bouwwerk??
Zijn 2 verschillende zaken.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.