skip to Main Content
De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan
123RF

De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De boeddhistische stoepa van Benalmádena viert 15-jarig bestaan

123RF

MÁLAGA – Op een helling van de Sierra de Mijas staat al vijftien jaar lang een boeddhistisch monument wat sinds de opening een plaats van meditatie en reflecties is geworden. Het 30 meter hoge gebouw valt enorm op aan de Costa del Sol en is nadat deze in 2003 werd geopend een toeristische trekpleister geworden.

De “templo hindú” ofwel “Stupa de Iluminación” in Benalmádena is een zogenaamde stoepa (stupa) wat een boeddhistisch bouwwerk is dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Volgens de boeddhistische leringen zijn er acht soorten Tibetaanse stoepa’s en elk vertegenwoordigt een belangrijk moment in het leven van de historische Siddhartha Gautama Boeddha. De stoepa aan de Costa del Sol symboliseert “verlichting” (iluminación), een staat van volledig begrip.

De ronde vorm van de stoepa staat symbool voor Boeddha. Die zit in een mediterende pose op het vierkante terras dat een troon representeert. De vierkante harmika is het hoofd van de Boeddha. Hierop bevindt zich de kroon. Over het algemeen zijn stoepa’s gesloten monolieten waarrond boeddhisten rondgangen uitvoeren terwijl ze de wijzers van de klok draaien terwijl ze hun verlangens tot uitdrukking brengen.

De stoepa van Benalmádena is echter zo groot dat er plaats genoeg was om een meditatieruimte en een internet structuur aan te brengen. We hebben het hier dan ook over het grootste boeddhistische gebouw van het westen met als hoogste punt 30 meter.

De stoepe werd gebouwd dankzij de bijdragen van westerse discipelen van de Tibetaanse boeddhistische leraar Lopon Tsechu Rinpoche. Daarnaast heeft de gemeente ook financieel bijgedragen en staat de stoepa geregistreerd bij de Karma Kagyu Cultural Association.

“Het monument voor vrede, voorspoed en harmonie” is gerangschikt op een basis met een breedte van bijna 26 meter en bevat duizenden kleibeelden die verschillende aspecten van de Boeddha vertegenwoordigen heeft gebeden afgedrukt op katoenpapier en een “levensboom” van 17 meter hoog. De meditatieruimte is versierd met schilderijen die het leven van de Boeddha representeren, uitgewerkt volgens de stijl van de Nepalese kunstenaars.

Bezoeken

Mocht je een keer in de buurt zijn dan is het interessant om de stoepa eens te bezoeken. Dat kan alleen van dinsdag tot en met zaterdag van 10-14 en 16-19 uur en op zondag van 10-14.30 en 15.30-19 uur. Op maandag is de stoepa gesloten. Openingstijden gelden zowel voor het monument zelf alsook voor de winkel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. In de Alpujarra, ligt een heel mooi centrum waarin meerdere tempel(tje)s en beelden zijn opgenomen. Je zet je auto aan de ingang en daarna is het lopen geblazen, laatste stuk is aardig stevig omhoog, maar het is zeker de moeite waard.
    Afslag Orgiva nemen en dan ff de Google Maps aanzetten, laatste stuk rijden is 7 kilometer op een onverharde weg, maar goed bereid en bereikbaar hoor.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by