skip to Main Content
Drone opnames mogen niet op internet geplaatst worden in Spanje
Freepik

Drone opnames mogen niet op internet geplaatst worden in Spanje

MADRID – Het Spaanse agentschap voor gegevensbescherming heeft de handleiding ‘Drones y Protección de Datos’ voor een gebruik van drones dat voldoet aan de bescherming van de privacy gepubliceerd. In deze handleiding worden tips en aanbevelingen gegeven aan drone bezitters waarbij het agentschap benadrukt dat het op internet plaatsen van foto’s en video’s voor privégebruik niet is toegestaan.

Het gaat volgens het Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) om foto’s of video opnames die in privé sfeer zijn opgenomen en waarop personen te zien zijn wier gezichten niet op internet geplaatst mogen worden zonder expliciete toestemming.

Het is volgens de handleiding van belang een onderscheid te maken tussen bescherming van de privacy en bescherming van persoonsgegevens. Het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer ofwel ‘privacy’ is onder meer neergelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) en in de Spaanse Grondwet. Dit recht beschermt meer dan alleen persoonsgegevens. Het beschermt ook de ruimtelijke, relationele en lichamelijke privacy.

De handleiding van het AEPD is hier te downloaden (PDF) en is onderverdeeld in vijf hoofdstukken. De eerste drie zijn gewijd aan de soorten operaties die kunnen worden uitgevoerd met drones waarbij ze worden geclassificeerd volgens de gegevensverwerking.

De eerste klasse omvat de zeer eenvoudige configuraties die geen gebruik maken van apparatuur voor het vastleggen van afbeeldingen, geluid of enige andere soort persoonlijke informatie. In deze categorie kunnen recreatieve of sportieve toepassingen worden opgenomen.

De tweede klasse omvat o.a. drones voor het inspecteren van infrastructuren, het opstellen van kaarten of videodiensten voor film, televisie of reclame waarbij het vastleggen van persoonlijke gegevens onbedoeld kan plaatsvinden.

In de derde klasse wordt een drone expliciet gebruikt voor de verwerking van persoonlijke gegevens zoals foto’s, video’s en geluiden.

In alle drie de klassen biedt de handleiding tips en aanbevelingen voor zowel amateurs als professionele drone operators. Er worden in de handleiding ook veelgestelde vragen gesteld en beantwoord waarbij men probeert twijfels met betrekking tot de mogelijke verwerking van persoonlijke gegevens verzameld via een drone weg te halen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. En als de wegen vol camera’s staan om de automobilist te pesten hoor je niets over privacy nee want dat brengt geld op grote discriminatie

 2. Zouden die drones moeten verbieden.Waarom koopt men een drone om anderen te bespieden en daar moet men niet hypocriet over doen en het ontkennen.

 3. Het blijft schending van de privacy en gelukkig hebben we daar “nog” steeds recht op…..alleen recht hebben in deze is nog lang geen recht krijgen!! Uit “preventie” worden we wel 100 keer per dag door “een” camera opgenomen!!
  Dus uitstekend beperken van drone mogelijkheden!!

 4. Om in Spanje in de buurt van gebouwen (incl. woningen) en mensen te mogen vliegen, dien je sowieso te beschikken over een brevet als drone-piloot. Anders word je beperkt tot vliegen boven verlaten stranden en in de bergen.

  Bij de opleiding worden de privacyregels al uitgebreid besproken, dus een beetje overbodig om dit te vermelden, want als je de regels niet kent, ben je altijd al in overtreding omdat je dan je brevet niet hebt…

 5. Dus zelfs de beelden gemaakt tijdens droneraces mogen niet? Of zo een klein ding die achter je aanvliegt op n paar meter afstand? Vreemd.

 6. Als je een bewakingscamera in Spanje naar de straat richt zodat je ook personen in beeld hebt mag dit niet, bescherming van de privacy noemt men dat dan.
  In de omliggende urbanisaties wordt er soms veel ingebroken en de dieven komen ook langs de straat verkennen.
  Persoonlijk vind ik dat niet inwoners van een urbanisatie dat er dan maar moeten bijnemen dat men ze opvolgt. Wat met de privacy van de gemeenschap ?
  In de supermarkt wordt je toch ook gevolgd en daar kraait geen haan over.
  Inderdaad blijft het uitgesloten dat je beelden op het internet zet.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken