Pandemie zorgt voor minder opa’s en oma’s die in Spanje op kleinkinderen passen

Pandemie zorgt voor minder opa's en oma's die in Spanje op kleinkinderen passen
Beeld: Freepik

Pandemie zorgt voor minder opa’s en oma’s die in Spanje op kleinkinderen passen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal opa’s en oma’s dat elke dag of wekelijks hun kleinkinderen van school haalt of op de ‘nietos’ past overdag als de ouders werken of na schooltijd en weekenden is vanwege de corona-pandemie gedaald in Spanje. Dat blijkt uit de barometer van de maand mei die door het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) wordt samengesteld. Over het algemeen blijkt dat 80% van de deelnemers zich meer interesseert voor personen om wie ze geven.

Uit de enquête is gebleken dat voor de corona-pandemie 8,85% van de ondervraagde opa’s en oma’s hun kleinkinderen naar school bracht en haalde terwijl dat na de corona-pandemie gezakt is naar 3,3%.

Opa’s en oma’s zorgden in 11% van de gevallen ook voor de kleinkinderen als de ouders werkten maar dat is tijdens en na de corona-pandemie gedaald naar 4,9%. Ook het oppassen op de kleinkinderen na school was voor de corona-pandemie 9,8% en erna 4,3%. Verder is het oppassen in weekenden op de kleinkinderen ook gedaald van 11,6% naar 3,3%.

Maar het bellen en videobellen met de kleinkinderen is vanwege de corona-pandemie weer gestegen van 14,9% voor de pandemie naar 20,2% tijdens en na de corona-pandemie. Overigens is het telefonisch contact tussen volwassenen en ouderen ook gestegen van 54% naar 56%.

87,9% van de inwoners van Spanje heeft een of meer familieleden van 65 jaar of ouder en in 28,1% van de gevallen woonden zij met de rest van de familie tijdens de corona-pandemie. Maar het bezoeken van opa’s en oma’s in hun eigen woning of in een bejaardenhuis is echter flink gedaald van 57% naar 22,6%.

Voor de pandemie ging 13,9% samen met de ouderen boodschappen doen of in 10,8% van de gevallen helpen met administratieve of bankzaken en in 37,1% van de gevallen vrijetijdsbestedingen. Sinds dat de corona-pandemie losbarstte is het percentage dat de boodschappen doet gestegen naar 15,1% en steeg het percentage van personen die ouderen begeleidde voor administratieve en bankzaken ook gestegen naar 14,2%.

Het percentage van personen die de vrije tijd doorbrachten met ouderen is echter flink gedaald naar 9,6%. Ook in het geval van begeleiding naar medische afspraken daalde van 25,8% naar 16,1%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.