Vanaf 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje

Vanaf 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje
Beeld: Canva

Vanaf 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is recent de Algemene Telecommunicatiewet ofwel ‘Ley General de Telecomunicaciones’ aangenomen waarin onder andere vermeld staat dat telecomproviders vanaf 2023 in heel Spanje minimaal een internetsnelheid van 100 Mbps moeten aanbieden. Dat kan zowel met glasvezel als met 5G als de snelheid maar sneller wordt dan het huidige verplichte 30 Mbps. Dat is goed nieuws voor de personen die in afgelegen gebieden wonen zoals op het platteland want deze eis geldt overal in Spanje.

In eerste instantie werd gesproken dat deze minimale internetsnelheid van 100 Mbps verplicht zou worden vanaf 2025 maar dat is dus schijnbaar vervroegd naar 2023. Die snelheid kan gehaald worden met glasvezel internet maar omdat dat geografisch niet overal mogelijk is in Spanje is 5G of 4G+ ook een oplossing. Die snelheid moet gelden voor zowel het thuis internet als het mobiel internet.

Op dit moment heeft 95,2% van Spanje een internetsnelheid van minimaal 30 Mbps en 87,6% een minimale snelheid van 100 Mbps. Als het aan de nieuwe wet ligt moet die 100 Mbps snelheid dus voor 100% gaan gelden.

Bovendien worden toegang tot e-mail, sociale netwerken en online training of lessen nu beschouwd als basisgebruik in Spanje. Voor al deze diensten moet je minimaal een snelheid van 10 Mbps hebben, eventueel uitbreidbaar tot 30 Mbps.

Ga naar de inhoud