Algerije draait beslissing terug na oproep Europese Unie

Algerije draait beslissing terug na oproep Europese Unie
Beeld: 123rf

Algerije draait beslissing terug na oproep Europese Unie

MADRID – Algerije is boos, niet alleen op de Spaanse regering maar nu ook op de Europese Unie (EU). Afgelopen week verbrak Algerije het vriendschapsverdrag dat twintig jaar geleden in 2002 werd gesloten met Spanje. Dat deed het Afrikaanse land vanwege een politiek meningsverschil met Spanje over de Westelijke Sahara. Maar Spanje vroeg hulp aan de EU en die kwam meteen waarna Algerije een stapje terug heeft gedaan.

De regeringen van Algerije en Spanje hebben een meningsverschil over de status en oplossingen voor de Westelijke Sahara. Spanje steunt (net zoals Nederland) de plannen van Marokko om de Westelijke Sahara een vergaande vorm van autonomie te geven behalve de controle over het buitenlands beleid en defensie. Terwijl Spanje daar geheel tegen verwachting mee instemt, is Algerije daar absoluut niet blij mee.

De huidige Spaanse premier Pedro Sánchez heeft na een jarenlange neutraliteit wat betreft deze politieke kwestie eindelijk een standpunt genomen maar dat is niet bij iedereen goed gevallen. In de Spaanse politiek begrijpt niemand dit besluit terwijl men ook in Algerije en uiteraard de Westelijke Sahara de ommekeer van premier Sánchez opmerkelijk en onacceptabel vinden.

Algerije nam daarna een grote stap verliet het vriendschapsverdrag of in het Spaans ‘Tratado de Amistad, Buena Vecindad y Cooperación’ tussen Spanje en Algerije. Dat betekent in de praktijk dat Spaanse maar ook in mindere mate EU-bedrijven geen zaken meer kunnen doen met Algerije en dat de politieke ruzie groter is geworden.

Nu heeft de Europese Unie zich echter met deze zaak bemoeit waarna Algerije het drastische besluit heeft teruggetrokken. Volgens eigen zeggen was er echter nog helemaal geen besluit genomen in Algerije en is de hele kwestie gebaseerd op opmerkingen die zijn gemaakt maar niet correct zijn. Daarom begrijpt Algerije niet dat de EU meteen een ‘dreigend’ standpunt heeft ingenomen tegen het land, en daar is Algerije boos over. Verder zegt Algerije dat het om een conflict gaat tussen Spanje en Algerije en niet de EU met Algerije. Het land is ook weer boos op Spanje omdat dit land meteen naar de EU stapte met een geschil tussen Algerije en Spanje.

Algerije zegt dat ondanks de politieke ruzie tussen Spanje en Algerije de gasleveringen gewoon door zullen gaan, zoals afgesproken en vastgelegd in lange termijncontracten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.