Search
menu
Search

Badplaatsen Salou en La Pineda sluiten stranddouches vanwege watergebrek

Badplaatsen Salou en La Pineda sluiten stranddouches vanwege watergebrek
Beeld: via canva.com

Badplaatsen Salou en La Pineda sluiten stranddouches vanwege watergebrek

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gemeenten aan de Costa Dorada in de Catalaanse provincie Tarragona treffen voorbereidingen voor een toeristisch seizoen dat ditmaal te maken krijgt met beperkingen op het gebied van waterverbruik, als gevolg van een ernstige droogte in Catalonië. De Catalaanse regionale overheid heeft een noodtoestand afgekondigd in 52 gemeenten. Hieronder vallen alle kustgemeenten van de provincie Tarragona, van Cunit in het noorden via Torredembarra, La Pineda, Salou en Cambrils tot aan L’Ampolla in het zuiden van de Costa Dorada. De gemeenten moeten zorgen voor beperkingen in het gebruik van drinkwater voor recreatieve activiteiten.

Ondanks dat de regionale maatregelen formeel nog niet van kracht zijn, zijn gemeenten al bezig zich aan te passen aan de beperkingen die de nieuwe regels met zich meebrengen. Sommige zijn zelfs al gestart met uitzonderlijke acties om hun waterverbruik te reduceren. Het plan legt een bovengrens op van 230 liter water per persoon per dag en stelt beperkingen voor onder andere irrigatiesystemen, sierfonteinen en straatreiniging. Zowel privézwembaden als openbare zwembaden mogen gevuld worden, op voorwaarde dat ze systemen voor waterhergebruik hebben. Voor publieke ruimtes is het besproeien van grasvelden met drinkwater absoluut verboden, behalve op sportterreinen. Bij andere groene ruimtes is minimaal sproeien toegestaan om planten in leven te houden, wat moet gebeuren tussen 20:00 en 08:00 uur. Verder is het schoonmaken van straten en stedelijk meubilair met kraanwater niet toegestaan.

Badplaatsen

In de gemeente Vila-seca zijn sinds vorige week woensdag de helft van de douches op het La Pineda strand gesloten. Dit is een initiatief dat niet afkomstig is van de regionale overheid, maar ook door het gemeentebestuur van Salou wordt aangekondigd, in hun situatie vanaf het moment dat het decreet in werking treedt.

In sommige andere gemeenten, zoals Torredembarra, hebben ze nog drastischere maatregelen genomen. Dit seizoen hebben ze slechts één van de 12 stranddouches geïnstalleerd, namelijk die naast het sportgedeelte van het La Paella strand, terwijl de voetenwassers wel behouden zijn gebleven.

In Cambrils overwegen ze momenteel geen beperkingen op het gebruik van de stranddouches, maar ze hebben wel alle sierfonteinen gesloten. Dit is een maatregel die binnen de restricties valt die de regionale overheid heeft afgesproken, maar die in plaatsen zoals Salou en Vila-seca nog niet is ingevoerd, waar de fonteinen momenteel nog volop in gebruik zijn.

Ga naar de inhoud