Meer dan 7,6 miljoen Spanjaarden zijn verslaafd aan hun smartphone

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer dan 7,6 miljoen Spanjaarden zijn verslaafd aan hun smartphone

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van de vergelijkingswebsite Rastreator.com zijn 7,6 miljoen Spanjaarden verslaafd aan hun mobiele telefoon. Deze smartphone gebruikers besteden gemiddeld 3 uur en 51 minuten per dag aan hun mobiele telefoon waarbij veel deelnemers aangeven de telefoon ook tijdens het autorijden te gebruiken.

7,6 miljoen smartphonegebruikers houdt in dat 25,6% van de Spanjaarden tussen 18 en 65 jaar verslaafd is aan hun mobiele telefoon. Dagelijks gebruikt men de smartphone gemiddeld 3 uur en 51 minuten wat 14,3% ofwel 39 minuten meer is dan in 2017. 19% geeft zelfs aan dat ze de smartphone dagelijks meer dan 5 uur gebruiken.

Voor en na het slapen

51% van de ondervraagden geeft aan dat het eerste wat ze doen als ze ‘s-morgens wakker worden is kijken op hun mobiele telefoon. Een hoog percentage geeft ook aan dat de smartphone het laatste is wat ze zien voor het slapen en het eerste wat ze aanraken als ze wakker worden.

Maatschappij

Men kan dus met recht zeggen dat de smartphone een belangrijk attribuut is geworden om bij zich te hebben en dat de mobiele telefoon voor veel mensen erg belangrijk is. Je hoeft vaak maar om je heen te kijken als je ergens bent om te zien dat het geen onwaarheden zijn die in het onderzoek van Rastreator.com staan.

3,7 miljoen Spanjaarden geven daarnaast aan dat ze geen 60 minuten zonder de smartphone kunnen. 77,3% van de deelnemers zegt dat ze niet meer zonder de smartphone kunnen leven.

Ziektes

Sommigen van deze laatste groep mobiele telefoon gebruikers kunnen last krijgen van “nomofobie” (nomofobia), een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Deze angst kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel.

De smartphone gebruikers kunnen ook last krijgen van “phubbing” waarbij de smartphone belangrijker is dan het fysieke gezelschap en men zich als mobiele telefoon gebruiker volledig afsluit van de buitenwereld.

De grootste groep gebruikers die last kunnen krijgen van nomofobie en phubbing zijn jongeren tussen 18 en 24 jaar waarvan 46,1% al heeft aangegeven verslaafd te zijn aan de smartphone en in veel gevallen meer dan 6 uur achter het kleine scherm zit.

Ga naar de inhoud