Atypische autonome verkiezingen Baskenland en Galicië in post-corona tijd

Atypische autonome verkiezingen Baskenland en Galicië in post-corona tijd
Beeld: Freepik

Atypische autonome verkiezingen Baskenland en Galicië in post-corona tijd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag 12 juli (12J) vinden er vervroegde regionale verkiezingen plaats in de autonome regio’s Baskenland en Galicië. Voor Spanje zijn het de eerste regionale verkiezingen in de post-corona tijd die met recht atypisch te noemen zijn. Zo moet iedereen met mondkapjes op stemmen, mag men niet alle stembiljetten zomaar aanraken en hoeven de kiezers hun identiteitsbewijzen niet af te geven.

Na weken van regionale verkiezingscampagnes in Galicië en Baskenland met bijeenkomsten zonder grote opkomsten, met veel mondkapjes in de kleuren en met logo’s van de politieke partijen en veel social distance zonder de typische schouderklopjes en omarmingen, is het deze zondag tijd voor de autonome verkiezingen in deze twee autonome regio’s.

De kiezers moeten een mondkapje dragen en die mogen ze in de stemlokalen alleen afzetten als men de identiteit visueel dient te controleren. De kiezers moeten daarbij zelf hun identiteitskaarten (DNI) laten zien maar mogen deze niet afgeven aan de medewerkers van de stemlokalen om mogelijke coronavirus besmettingen te voorkomen.

Er zullen geen lange rijen zijn met wachtende kiezers of wellicht zijn de rijen wel langer dit jaar omdat men de 1,5 meter afstand moet bewaren. Veel inwoners van de autonome regio’s Galicië en Baskenland hebben aangevraagd via de post te stemmen om te voorkomen dat ze naar een stemlokaal hoeven te gaan.

De huidige regionale premiers Alberto Nuñez Feijóo (PP) in Galicië en Iñigo Urkullu (PNV) in País Vasco roepen alle inwoners van deze twee regio’s op om te gaan stemmen, ondanks de angst wat betreft het coronavirus. Kiezers hoeven niet bang te zijn want er zijn volgens hen meer dan genoeg maatregelen genomen. 

Kiezers die positief zijn getest op COVID-19 of die recent in contact zijn geweest met besmette personen mogen niet gaan stemmen. Sterker nog, als blijkt dat een besmet iemand toch gaat stemmen wordt dat gezien als een strafbaar feit.

In het Baskenland mogen 1.794.313 inwoners gaan stemmen terwijl dat 2.697.315 kiezers zijn in Galicië. De laatste keer dat er autonome verkiezingen waren in Baskenland en Galicië (die dat in de praktijk altijd op dezelfde dagen doen) was op 26 september 2016. Deze twee regio’s hebben net zoals in Catalonië, Andalusië en de Valencia regio op andere data en jaren autonome verkiezingen dan de overige Spaanse autonome regio’s.

Ga naar de inhoud