Poppenspeler uit Nederland geeft 35 Spaanse poppenspelers les in Huesca

Poppenspeler uit Nederland geeft 35 Spaanse poppenspelers les in Huesca
Beeld: Títeres de Abizanda / Facebook

Poppenspeler uit Nederland geeft 35 Spaanse poppenspelers les in Huesca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De geboren Australiër maar in Nederland opererende poppenspeler Neville Tranter van het Stuffed Puppet theater is een van de drie poppenspeler experts die deze zomer circa 35 andere professionele poppenspelers extra technieken en trucs gaat bijbrengen in het dorpje Abizanda in het Sobrarbe gebied van de provincie Huesca in de autonome regio Aragón.

Circa vijfendertig professionele poppenspelers van verschillende theaters uit heel Spanje nemen dit jaar deel aan de zomerschool die Unima España en Unima Aragón hebben georganiseerd in het ‘Casa de los Titeres de Abizanda’, het hoofdkantoor van de in Spanje bekende ‘Titiriteros de Binéfar’ poppenspelers. Gedurende tien dagen lang hebben de circa 35 poppenspelers de kans om hun theater- en poppenspel techniek te perfectioneren.

Om die technieken aan te leren zijn er drie internationaal bekende poppenspelers naar het kleine dorpje in het Sobrarbe gebied van de provincie Huesca gekomen. Het gaat om Xavi Bobés, Adolfo Ayuso en de in Nederland opererende Australiër Neville Tranter van het Stuffed Puppet theater. Ieder van deze poppenspeler experts geeft een speciale training aan de circa 35 deelnemende poppenspeler collega’s uit Spanje.

Poppenspelers in de Pyreneeën

Langs de weg vanaf de stad Barbastro naar Ainsa richting de Pyreneeën in de provincie Huesca in Aragón ligt het dorp Abizanda. Buiten dat dit dorp opvalt vanwege de hoge verdedigingstoren uit de 11e eeuw en de kerk, heeft Abizanda nu ook naamsbekendheid gekregen vanwege poppenspelers ofwel ‘titiriteros’ die hier in de zomermaanden optreden en waar honderden families op af komen.

Terwijl theaters in heel Spanje sluiten vanwege het gebrek aan publiek, is dat in het slechts 25 inwoners tellende bergdorp Abizanda een heel ander verhaal. Abizanda is of beter gezegd was een van die kleine dorpen in de provincie Huesca dat op uitsterven stond maar de cultuur heeft voor een heropleving gezorgd.

Want dankzij de poppenspelers uit Binéfar ofwel ‘Titiriteros de Binéfar’ die bekend zijn in Spanje en al meerdere culturele prijzen hebben gewonnen, is het dorp Abizanda tot leven gekomen. Gedurende jaren wilden deze poppenspelers een eigen theater hebben maar in plaats van naar de grote stad te trekken besloten ze in de omgeving te blijven en te kiezen voor een dorp in de Pyreneeën van Huesca.

Het zijn de bedenkers en oprichters Pilar Amorós en Paco Paricio van de ‘Titiriteros’ die kozen voor het dorp Abizanda, op slechts enkele tientallen kilometers van Binéfar waar de poppenspelers en artiesten oorspronkelijk vandaan komen. Na optredens in 38 landen kozen ze voor een regionaal theater en daar zijn de inwoners van het dorp en de omgeving erg blij mee.

Elk weekend in vooral de zomermaanden komen er tientallen families naar Abizanda, niet alleen om naar de theatervoorstellingen (wat dus meer is dan alleen maar poppenkast) in de ‘La Casa de los Títeres’ te kijken maar ook om te overnachten, drinken, eten en andere toeristische activiteiten te ondernemen. Er zijn hotels en B&B’s bijgekomen en het hele dorp is enthousiast geworden over poppenkastpoppen, theatervoorstellingen en alles wat daarmee te maken heeft. Bezoek HIER de website.

Ga naar de inhoud