Krijgt Nederland te maken met tropisch en slecht weer dankzij de Spaanse pluim?

Krijgt Nederland te maken met tropisch en slecht weer dankzij de Spaanse pluim?
Beeld: Canva

Krijgt Nederland te maken met tropisch en slecht weer dankzij de Spaanse pluim?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat het extreem warm is in Spanje tijdens de tweede hittegolf dit jaar is inmiddels wel duidelijk. Nu is men wel wat gewend in Spanje maar het warme weer is de Pyreneeën overgetrokken en is op weg naar onder andere België en Nederland. En als dat warme droge weer richting Noord Europa trekt dan wordt in weertermen ook wel gesproken van de ‘Spaanse pluim’.

De ‘Spaanse pluim’ (‘penacho ibérico’ in het Spaans en ‘Spanish plume’ in het Engels) is een natuurverschijnsel waarin zeer warme en droge lucht vanuit het Iberisch Schiereiland (Spanje, Andorra en Portugal) in pluimvorm richting Noordwest-Europa wordt gestuwd. De warme lucht vormt een soort deken bovenop koelere luchtlagen, waardoor zeer broeierig weer ontstaat. In de zomermaanden kan dit leiden tot zware regen- en hagelbuien, onweer en tornadovorming.

Volgens de website HolandaNoticias.com is de ‘Spaanse pluim’ een zeer bijzonder verschijnsel maar kan dat ook gevaarlijk zijn vanwege de snelle weeromslag. Het is een bel met warme lucht die vaak uit Spanje en/of Portugal (het Iberisch Schiereiland) afkomstig is maar soms zelfs nog verder naar het zuiden uit de Saharawoestijn. Deze warme lucht kan in 48 tot 72 uur duizenden kilometers afleggen en bereikt het noorden van Europa met een tropische hitte en warme temperaturen. Maar niet veel later wordt de lucht vochtiger en nadert een koufront.

Die verandering zorgt ervoor dat het weer snel kan omslaan van warm en zonnig weer naar nat en regenachtig weer met zware onweersbuien. Dat slechte weer volgt meestal op 1 of 2 dagen mooi zomers en warm weer waarna het weer omslaat en de onweersbuien de hitte afstraffen. Daarbij kunnen ook hagelstenen vallen en is het niet ongebruikelijk dat er zeer zware windstoten zijn zoals in 2010 in de achterhoek, in 2021 in Leersum en in 2016 in Noord Brabant.

tropical temperaturas
TEMPERATURA TROPICAL: las temperaturas tropicales en los Países Bajos y Bélgica llegarán desde España
Se prevé que la temperatura suba y se registren temperaturas de climas tropicales. ¿Podría estar influenciado por al calor proveniente de España?
cropped logo 2020 2aholandanoticias.com
Ga naar de inhoud