Zeldzame kortvinmakreelhaai voor de kust van Barcelona op video vastgelegd

Zeldzame kortvinmakreelhaai voor de kust van Barcelona op video vastgelegd
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Zeldzame kortvinmakreelhaai voor de kust van Barcelona op video vastgelegd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het is Asociación Cetàcea samen met Catscharks gelukt om tot ieders verbazing een zeldzame haai op video vast te leggen. Dat gebeurde ongeveer 10 mijl voor de kust van Barcelona toen het team dat op zoek was naar dolfijnen en walvissen een donkere schaduw zag, de camera in de Middellandse Zee lieten zakken en iets op video konden vastleggen wat hen in tien jaar tijd nog nooit gelukt was. (bekijk onderaan dit artikel videos)

Sterker nog, er zijn schijnbaar maar weinig videobeelden van in de vrije natuur levende kortvinmakreelhaaien (marrajo común) die ook wel makohaai of mako (Isurus oxyrinchus) genoemd worden. In dit geval gaat het om een exemplaar van ongeveer 250 cm lang maar de makreelhaaien kunnen tot 400 cm lang worden. Het gaat om een zeer bedreigde diersoort waarvan men zelfs dacht dat deze niet meer voorkwam in de Middellandse Zee.

De (kortvin)makreelhaai is ’s werelds snelste haai. Hij heeft een op snelheid gebouwde staart, met sterk ontwikkelde kielen aan de zijkant van de staartwortel. Tevens heeft hij grote, niet-gezaagde, dolkvormige tanden. Hij heeft een witte buikzijde. De lichaamslengte bedraagt maximaal 400 cm bij een gewicht van 570 kg. Deze soort is eierlevendbarend. De soort is een van de weinige warmbloedige vissen die hoofdzakelijk leeft op grote dieptes tot 740 meter, ook in de Middellandse Zee.

Binnen het Spaanse gebied is het sinds 2021 verboden om in de Noord-Atlantische Oceaan te vissen, te vangen en op de markt te brengen omdat de populaties in 75 jaar met 60% zijn afgenomen. De mediterrane populatie staat sinds 2011 op de Spaanse lijst van beschermde soorten, net als andere haaien in dezelfde groep.

Ga naar de inhoud