Search
menu
Search

Ciao aan de pinautomaten in Spanje: zo zullen we in de toekomst geld afhalen

Ciao aan de pinautomaten in Spanje: zo zullen we in de toekomst geld afhalen
Beeld: via canva.com

Ciao aan de pinautomaten in Spanje: zo zullen we in de toekomst geld afhalen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gedurende de laatste jaren hebben veel banken een Contactless (contactloze) optie toegevoegd aan hun betaalsystemen. Je scant gewoon je kaart en hoeft ze zo zelfs niet meer in de gleuf van een machine te steken. Maar kan het in de toekomst zelfs zonder kaart?

Contactloos betalen is al een tijdje hip. Terwijl je vroeger nog overal je pincode hoorde in te toetsen, is een zwaai langs de automaat nu meestal voldoende. En de banken zijn alweer een stapje verder. De volgende technologie heet NFC voluit Near Field Communication (nabije omgevingscommunicatie) wat een draadloze technologie is die over korte afstand werkt. 

NFC maakt de overdracht van data mogelijk tussen twee elektrische apparaten wanneer die zich erg dicht bij elkaar bevinden, gewoonlijk op een afstand van een paar centimeter. Daarvoor heb je dan twee apparaten nodig die compatibel zijn met de NFC-technologie. Eentje doet dienst als de actieve zender, de andere als de passieve ontvanger.

Hoe kun jij nu NFC gebruiken om geld af te halen of te betalen? Je opent eerst de applicatie die aan je betaalkaart verbonden is. Dat kan de applicatie van je bank zijn, die van Google Wallet, of eender welke betalingsapp. Als je telefoon modern genoeg is, ga je naar instellingen en activeer je de optie NFC. Nu houd je je toestel (telefoon of zelfs smartwatch) een paar seconden vlak bij de pinautomaat. Je hoeft enkel nog je Pincode in te voeren en kan gebruikmaken van de diensten.

Deze optie is net zo veilig als gelijk welke andere manier van betalen. Het houdt wel in dat je veel meer op je telefoon hoort te letten. Indien die gestolen wordt, moet je namelijk snel alle kaarten blokkeren voordat iemand met je geld aan de haal is. In Spanje zijn alvast meer en meer pinautomaten voorzien van NFC-technologie. Waarschijnlijk wordt dat dus wel even de toekomst … tot er weer iets nieuws verschijnt?

Ga naar de inhoud