skip to Main Content
Blussen bosbrand Gran Canaria moeilijk door aanhoudende wind (UPDATE)
Tejeda / El Pais

Blussen bosbrand Gran Canaria moeilijk door aanhoudende wind (UPDATE)

LAS PALMAS – Men is nog steeds ter land en in de lucht bezig met de bluswerkzaamheden van de natuur- en bosbrand op het Canarische Eiland Gran Canaria. Sinds zaterdagmiddag woedt in de gemeenten Artenara, Tejeda en Gáldar een grote brand die ontstaan is door laswerkzaamheden van een verdachte man die inmiddels is aangehouden. Inmiddels zijn er honderden mensen geëvacueerd en is er meer dan 1.000 ha natuur verwoest.

Met windsnelheden die tot 80 km/uur over de hoogste toppen van Gran Canaria razen is het bluswerk voor de brandweer extra lastig. Na twee dagen bluswerkzaamheden is er meer dan 300.000 liter water geloosd door de blushelikopters en blusvliegtuigen die van Gran Canaria, Tenerife en Sevilla afkomstig zijn. 

UPDATE: Maandagmiddag was de bosbrand op Gran Canaria nog niet onder controle. Het aantal verwoeste natuur is opgelopen van 1.000 naar 1.500 ha en de vlammenzee is op weg van Tejeda naar La Aldea, iets waar de brandweer zich grote zorgen om maakt. In totaal heeft men nu reeds meer dan 1.000 mensen moeten evacueren. Deze evacuees worden opgevangen door familie en/of in geïmproviseerde opvangcentra.

Met honderden brandweereenheden, tientallen voertuigen en 177 militairen is men op land bezig om het vuur te controleren maar de harde wind zorgt voor veel problemen. Het was diezelfde wind die in de nacht van zaterdag op zondag het vuur nieuw leven in blies en ervoor zorgde dat de vlammenzee zonder genade om zich heen kon slaan.

Er werden op zondag al tientallen mensen uit Gáldar en Artenara geëvacueerd maar op zondagmiddag moesten ook de inwoners van het dorp Tejeda en de wijk Coruña in Artenara hun woningen uit voorzorg verlaten. Volgens getuigen zijn er reeds diverse woningen aangepast door het vuur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte toe, wij volgen het zo veel mogelijk omdat we gran canaria een warm hart toe wensen.
  helaas is de media rondom de brand vrij stil hier in nederland. alles wat hier verteld wordt is het laatste nieuws wat ik kan vinden.
  petje af voor de mensen die zich bezig houden met het blussen.
  we hopen hier op een goede afloop .

  ik wens iedereen veel sterkte toe.

 2. De twee helicopters van de BRIF in Puntagorda op La Palma waren er ook al maar vanmiddag zijn ze terug gekomen. Toch onder controle?

 3. Nou inderdaad, diep respect voor allen die daar bezig zijn met gevaar voor eigen leven. Iedereen houdt zijn hart vast hier. We zijn wel wat gewend maar deze brand is enorm. In Las Palmas horen en zien we al de hele dag de blusvliegtuigen vliegen. En de foto’s in de lokale kranten zijn echt heftig. Zoals Perez zegt, het doet zeer. 😪

 4. Veel succes aan alle bomberos en petje af voor alle solidariteit van de inwoners van Artenara, Tejeda y Galdar. Ik kom uit Gran Canaria vandaan en dit is heel pinjlijk om te zien. 😥

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken