Blussen bosbrand Gran Canaria moeilijk door aanhoudende wind (UPDATE)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LAS PALMAS – Men is nog steeds ter land en in de lucht bezig met de bluswerkzaamheden van de natuur- en bosbrand op het Canarische Eiland Gran Canaria. Sinds zaterdagmiddag woedt in de gemeenten Artenara, Tejeda en Gáldar een grote brand die ontstaan is door laswerkzaamheden van een verdachte man die inmiddels is aangehouden. Inmiddels zijn er honderden mensen geëvacueerd en is er meer dan 1.000 ha natuur verwoest.

Met windsnelheden die tot 80 km/uur over de hoogste toppen van Gran Canaria razen is het bluswerk voor de brandweer extra lastig. Na twee dagen bluswerkzaamheden is er meer dan 300.000 liter water geloosd door de blushelikopters en blusvliegtuigen die van Gran Canaria, Tenerife en Sevilla afkomstig zijn. 

UPDATE: Maandagmiddag was de bosbrand op Gran Canaria nog niet onder controle. Het aantal verwoeste natuur is opgelopen van 1.000 naar 1.500 ha en de vlammenzee is op weg van Tejeda naar La Aldea, iets waar de brandweer zich grote zorgen om maakt. In totaal heeft men nu reeds meer dan 1.000 mensen moeten evacueren. Deze evacuees worden opgevangen door familie en/of in geïmproviseerde opvangcentra.

Met honderden brandweereenheden, tientallen voertuigen en 177 militairen is men op land bezig om het vuur te controleren maar de harde wind zorgt voor veel problemen. Het was diezelfde wind die in de nacht van zaterdag op zondag het vuur nieuw leven in blies en ervoor zorgde dat de vlammenzee zonder genade om zich heen kon slaan.

Er werden op zondag al tientallen mensen uit Gáldar en Artenara geëvacueerd maar op zondagmiddag moesten ook de inwoners van het dorp Tejeda en de wijk Coruña in Artenara hun woningen uit voorzorg verlaten. Volgens getuigen zijn er reeds diverse woningen aangepast door het vuur.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte toe, wij volgen het zo veel mogelijk omdat we gran canaria een warm hart toe wensen.
helaas is de media rondom de brand vrij stil hier in nederland. alles wat hier verteld wordt is het laatste nieuws wat ik kan vinden.
petje af voor de mensen die zich bezig houden met het blussen.
we hopen hier op een goede afloop .

ik wens iedereen veel sterkte toe.

De twee helicopters van de BRIF in Puntagorda op La Palma waren er ook al maar vanmiddag zijn ze terug gekomen. Toch onder controle?

Tot op heden nog niet, maar het gaat de goede kant op, zegt La Provincia. ?

Net op de nos journaal zeggen ze dat vuur onder controle is..??? Wtf!! Niet waarrr!!! Helaasssss??

Nou inderdaad, diep respect voor allen die daar bezig zijn met gevaar voor eigen leven. Iedereen houdt zijn hart vast hier. We zijn wel wat gewend maar deze brand is enorm. In Las Palmas horen en zien we al de hele dag de blusvliegtuigen vliegen. En de foto’s in de lokale kranten zijn echt heftig. Zoals Perez zegt, het doet zeer. ?

Net op de nos journaal zeggen ze dat vuur onder controle is..??? Wtf!! Niet waarrr!!! Helaasssss??

Veel succes aan alle bomberos en petje af voor alle solidariteit van de inwoners van Artenara, Tejeda y Galdar. Ik kom uit Gran Canaria vandaan en dit is heel pinjlijk om te zien. ?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.