Blussen bosbrand Gran Canaria moeilijk door aanhoudende wind (UPDATE)

Europa Press
Beeld: Europa Press

Blussen bosbrand Gran Canaria moeilijk door aanhoudende wind (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Men is nog steeds ter land en in de lucht bezig met de bluswerkzaamheden van de natuur- en bosbrand op het Canarische Eiland Gran Canaria. Sinds zaterdagmiddag woedt in de gemeenten Artenara, Tejeda en Gáldar een grote brand die ontstaan is door laswerkzaamheden van een verdachte man die inmiddels is aangehouden. Inmiddels zijn er honderden mensen geëvacueerd en is er meer dan 1.000 ha natuur verwoest.

Met windsnelheden die tot 80 km/uur over de hoogste toppen van Gran Canaria razen is het bluswerk voor de brandweer extra lastig. Na twee dagen bluswerkzaamheden is er meer dan 300.000 liter water geloosd door de blushelikopters en blusvliegtuigen die van Gran Canaria, Tenerife en Sevilla afkomstig zijn. 

UPDATE: Maandagmiddag was de bosbrand op Gran Canaria nog niet onder controle . Het aantal verwoeste natuur is opgelopen van 1.000 naar 1.500 ha en de vlammenzee is op weg van Tejeda naar La Aldea, iets waar de brandweer zich grote zorgen om maakt. In totaal heeft men nu reeds meer dan 1.000 mensen moeten evacueren. Deze evacuees worden opgevangen door familie en/of in geïmproviseerde opvangcentra.

Met honderden brandweereenheden, tientallen voertuigen en 177 militairen is men op land bezig om het vuur te controleren maar de harde wind zorgt voor veel problemen. Het was diezelfde wind die in de nacht van zaterdag op zondag het vuur nieuw leven in blies en ervoor zorgde dat de vlammenzee zonder genade om zich heen kon slaan.

Er werden op zondag al tientallen mensen uit Gáldar en Artenara geëvacueerd maar op zondagmiddag moesten ook de inwoners van het dorp Tejeda en de wijk Coruña in Artenara hun woningen uit voorzorg verlaten. Volgens getuigen zijn er reeds diverse woningen aangepast door het vuur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.