Verkoop elektrische fietsen enorm gestegen in Spanje

Verkoop elektrische fietsen enorm gestegen in Spanje
Beeld: 123rf

Verkoop elektrische fietsen enorm gestegen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals we eerder al schreven zijn de verkopen van fietsen in het algemeen in Spanje in 2019 met 20% gestegen naar 1,2 miljoen fietsen. Maar sinds de corona-crisis dit jaar hebben de winkels gemerkt dat er een enorme stormloop is op fietsen en met name elektrische fietsen met trapondersteuning zijn enorm populair geworden in Spanje.

Gedurende de noodtoestand en ook daarna in de nieuwe tijd die is aangebroken zijn meer en meer inwoners van Spanje overtuigd dat het gebruik van de fiets niet alleen gezond is maar ook corona-veilig omdat er volgens hen minder besmettingsgevaar is wat betreft het coronavirus.

De cijfers over de eerste maanden dit jaar zijn officieel nog niet bekend gemaakt door de Asociación de Marcas y Bicicletas de España (AMBE) maar men kan nu al concluderen dat de verkopen van elektrische fietsen enorm zijn gestegen. 

In 2019 werden er 1,26 miljoen fietsen verkocht waarvan het merendeel mountainbikes (475.663 exemplaren) en kinderfietsen (477.683) maar ook 28,3% meer elektrische fietsen met 142.766 exemplaren.

Als we af moeten gaan op de verhalen die te lezen zijn in het artikel van de krant El País dan zullen de verkopen dit jaar wat betreft elektrische fietsen enorm stijgen. Veel winkels in Spanje hebben geen ‘bicicletas eléctricas’ meer op voorraad en fabrikanten hebben daarnaast problemen met de toevoer van fietsen of onderdelen uit China.

Volgens Google Maps zijn de zoekopdrachten naar fietsroutes sinds februari enorm gestegen in Spanje. Op de website Milanuncios heeft men een toename gezien van 88% wat betreft zoekopdrachten naar tweedehands elektrische fietsen en ook bij de winkelketen Decathlon geeft men toe dat de verkopen van dit soort fietsen verviervoudigd zijn de afgelopen maanden.

LEESTIP: 1,2 miljoen fietsen verkocht in Spanje

Het gaat bij de elektrische fietsen in Spanje met name om de fietsen met trapondersteuning wat zowel vouwfietsen, stadsfietsen en mountainbikes kunnen zijn. Logischerwijze zijn de goedkoopste modellen bijna nergens meer te vinden en zijn de klanten genoodzaakt om over te gaan naar hogere prijzen of tweedehands fietsen.

2020 had in Spanje het jaar van de elektrische auto moeten worden maar het lijkt erop dat dit speciale corona-jaar een elektrische fiets jaar gaat worden, aldus de krant El País.

Spanje heeft echter nog een lange weg te gaan want het aandeel van Spanje wat betreft elektrische fietsen binnen Europa was in 2019 slechts 4,2% terwijl dat in Duitsland 40% is, in Nederland 12,5%, in Frankrijk 11,4%, België 7,4% en in Italië 5,8%. 

LEESTIP: Elektrische fietsen in Spanje

Ga naar de inhoud