Hittegolf Spanje: woestijnzand, hoge temperaturen en hoog bosbrandgevaar

Hittegolf Spanje: woestijnzand, hoge temperaturen en hoog bosbrandgevaar
Beeld: Freepik

Hittegolf Spanje: woestijnzand, hoge temperaturen en hoog bosbrandgevaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje gaat deze dagen gebukt onder de eerste hittegolf van dit jaar en het land voegt zich met dit extreem warm weer in het rijtje van andere Middellandse Zee landen zoals Italië, Griekenland en ook Turkije. Het zijn deze landen waar men al weken te maken heeft met grote bosbranden en extreem hoge temperaturen. In Spanje is vanwege de hittegolf het risico op bosbranden ook extreem hoog.

De temperaturen zijn al flink gestegen in Spanje en verwacht wordt dat het kwik dit weekend in Andalusië tot de 46 graden kan stijgen. Maar in heel Spanje heeft men te maken met extreem hoge temperaturen die soms 10 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar liggen. Naast de hoge temperaturen heeft men ook op veel plaatsen te maken met de calima met daarin het fijne woestijnzand uit Afrika wat over delen van het Spaanse vasteland trekt.

Het gevaar op natuur- en bosbranden is extreem groot in Spanje op dit moment. In sommige autonome regio’s zijn natuurparken gesloten om bosbranden te voorkomen want de meeste natuur- en bosbranden worden helaas door de mens veroorzaakt. En met de droogte en warmte is een klein vonkje al genoeg om duizenden hectare natuur te verwoesten.

In Spanje vreest men voor de beelden die men ziet van Griekenland, Italië en Turkije en waar duizenden hectare natuur verwoest zijn, er inmiddels enkele doden zijn te betreuren en waar maar geen einde lijkt te komen aan de natuur- en bosbranden. In Spanje is men goed voorbereid en staan de professionals klaar om snel en adequaat in te grijpen maar de medewerking van de inwoners van Spanje wordt daarbij ook gevraagd. 

Zoals op onderstaande kaart te zien is hebben de meeste provincies in Spanje te maken met een extreem risico (rood) wat betreft bosbranden. Dat geldt bv. voor het binnenland van Catalonië, provincie Alicante, Murcia, Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura, Castilië en León, Madrid regio, Aragón, La Rioja, Navarra en de Canarische Eilanden Gran Canaria, Tenerife, La Palma en La Gomera.

Een erg hoog risico (oranje) geldt voor de kustgebieden in o.a. Catalonië, Balearen, Canarische Eilanden, Andalusië en diverse gebieden in andere autonome regio’s. Een hoog risico (geel) geldt voor delen van de Canarische Eilanden Lanzarote en Fuerteventura, Cádiz en Huelva, Almería, het noordelijke deel van de provincie Alicante en de provincies Valencia en castellón. Ook het zuiden van de provincie Tarragona en de provincie Teruel hebben samen met Galicië, Asturië, Cantabrië en baskenland een hoog risico (geel).

Beeld: eltiempo.es
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.