Vanaf 2022 nieuw onderwijsplan voor de lagere school in Spanje

Vanaf 2022 nieuw onderwijsplan voor de lagere school in Spanje
Beeld: Freepik

Vanaf 2022 nieuw onderwijsplan voor de lagere school in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In 2022 gaat in Spanje een nieuw onderwijsplan van kracht. Scholieren zullen slechts één keer dubbelen en men behoudt het kwalificatiesysteem onvoldoende, goed of uitstekend. De etappe tussen 6 en 12 jaar wordt opnieuw in 3 blokken van 2 jaar georganiseerd.

Zo beslist het koninklijke decreet dat de regering tegen het einde van deze zomer wil zien goedgekeurd krijgen en dat de basisaspecten van de al goedgekeurde nieuwe onderwijswet (de LOMLOE) in het leerplan moet vastleggen.

De voorlopige versie van het decreet beschrijft de doelstellingen, de specifieke kennis en de competenties die in elk van de 7 grote kennisgebieden moeten bereikt worden. Het gaat dan om maar liefst 3 miljoen leerlingen tussen de 6 en 12 jaar die via dat plan onderwijs zullen krijgen.

Bovendien krijgt het onderwijsplan een modern jasje. Van de scholieren wordt verwacht dat zij in dialoog gaan over thema’s als affectiviteit, seksualiteit, en vooral hete Spaanse hangijzers als gendergeweld en respect voor minderheden. In het vijfde of zesde jaar van de lagere school komt het verplichte vak ‘Opvoeding in burgerlijke en ethische waarden’.

Het nieuwe vak wil de kinderen opleiden voor een kritische en verantwoordelijke uitoefening van het burgerschap. Er zullen ethische thema’s aan bod komen, maar ook thema’s gerelateerd aan het samenleven. De kinderen zullen in dialoog gaan over de gelijkheid tussen man en vrouw, migratie, ecologie, etnische of genderidentiteit. En toch is het vak niet volledig ongecontesteerd. De rechtse partijen PP en VOX hebben het materiaal bestempeld als ‘ideologisch’. Zij proberen de krijtlijnen van het vak nog aan te passen.

Vanaf volgend schooljaar zal de nadruk ook minder op encyclopedische of van buiten geleerde kennis liggen. Wel wil het onderwijs inzetten op het aanleren van de basiscompetenties de kinderen te leren om te gaan met de 21e eeuwse maatschappij. De nadruk op ecologie zal bijvoorbeeld nooit ver weg zijn, nu de gevolgen van de klimaatverandering steeds dringender zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.