Traditionele dagmenu’s vanwege inflatie ook duurder in Spanje

Traditionele dagmenu’s vanwege inflatie ook duurder in Spanje
Beeld: 123rf

Traditionele dagmenu’s vanwege inflatie ook duurder in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege de inflatie en hogere kosten voor alles en iedereen zijn er al veel producten en artikelen in onder andere supermarkten duurder geworden. Maar vanwege de stijgende kosten heeft ook de horeca met deze problemen te maken. De kosten worden hoger en dus moeten de prijzen ook omhoog. En dat is in Spanje vooral te maken bij de traditionele dagmenu’s of ‘menus del día’.

De gemiddelde prijs voor een dagmenu in Spanje is op dit moment 12,80 euro terwijl dat daarvoor nog rond de 11 euro lag. We hebben het dan over een menu met voorgerecht (naar keuze), hoofdgerecht (naar keuze), nagerecht (naar keuze), brood, water, wijn en koffie. Volgens velen is de ‘menú del día’ een typisch Spaanse uitvinding zoals we HIER al uitleggen.

Maar in Spanje zul je bijna nergens meer dagmenu’s zien van 9, 10 of 11 euro want de prijzen zijn omhoog gegaan. De grootste stijgers zijn te merken in Galicië met 16,7%, La Rioja met 15,7%, Baskenland met 12,5%, Catalonië met 10,8% en de Madrid regio met 10,4%.

De gemiddelde prijzen voor de dagmenu’s zijn afhankelijk van de autonome regio waarbij het dus om gemiddelde prijzen gaat met uitschieters naar beneden en boven. Barcelona is de stad met de hoogste prijzen met gemiddeld 14 euro gevolgd door Madrid met 13,90 en Palma op Mallorca met 13,60 euro. In Bilbao is dat 13,50 euro, Murcia 13 euro, Zaragoza 12,80 euro, Valencia 12,60 euro, Málaga 12,50 euro, Sevilla 12 euro en in Las Palmas de Gran Canaria 11,50 euro.

Wat is een dagmenu?

Het ‘menu van de dag’ moet niet verward worden met ‘soep van de dag’ of ‘gerecht van de dag’ of iets dergelijks. Een ‘menú del día’ heeft alles inbegrepen in een vaste prijs. Maar wat is dan alles? Alles wil zeggen brood, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, water, wijn, koffie en vaak nog veel meer varianten en keuzes. 

Het mooie van het ‘menu van de dag’ is dat het meestal om een budgetmenu gaat wat niet duur is, al zijn er ook dagmenu’s die behoorlijk prijzig kunnen zijn of dagmenu’s waar extra’s bijkomen zoals voor bijvoorbeeld een extra stuk vlees of iets dergelijks. Er zijn soms al dagmenu’s te vinden van 7 of 9 euro waarbij dus alles inbegrepen is.

menu
Het geliefde ‘menu van de dag’ is een typisch Spaanse uitvinding
Als je Spanje bezoekt of daar woont ben je natuurlijk allang bekend met het fenomeen ‘menú del día’ ofwel het dagmenu wat een uitgebreid menu is met een vaste prijs, maar wist je dat dit een Spaanse uitvinding is?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud