Buurtbewoners Sagrada Familia in Barcelona hebben genoeg van het toerisme

Buurtbewoners Sagrada Familia in Barcelona hebben genoeg van het toerisme
Beeld: via 123rf

Buurtbewoners Sagrada Familia in Barcelona hebben genoeg van het toerisme

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Sagrada Familia is het meest bezochte monument in Barcelona en een van de meest bezochte toeristische attracties van heel Spanje. Jaarlijks komen er bijna 3,8 miljoen toeristen naar de kerk van Gaudí die, zoals iedereen inmiddels wel weet, nog lang niet af is. Op zich is niets mis met het toerisme, maar de inwoners rondom deze kerk hebben het helemaal gehad met het toerisme want normaal leven is praktisch niet meer mogelijk.

Buurtbewoners klagen dat ze niet meer normaal over de stoep kunnen lopen zonder toeristen tegen te komen die zich blind staren op een plattegrond van de stad of op de smartphone. Normale winkels zoals een bakker zijn er niet meer want die zijn omgebouwd tot souvenirwinkels waar er veel te veel van zijn. Even op een terrasje zitten om koffie te drinken is er ook niet meer bij voor de inwoners van deze wijk van Barcelona, of de terrassen zijn overvol, of de koffie is verschrikkelijk duur.

Daarom zijn er steeds meer buurtbewoners van Gaudi’s kerk die klagen en willen dat de gemeente actie onderneemt. Tot nu toe wordt gesproken over halve maatregelen zoals dat er geen vergunningen meer worden gegeven voor nieuwe souvenirwinkels of dat vanwege de veiligheid er meer politie te zien is. Terrassen die tijdens de pandemie groter mochten zijn, zijn nu twee jaar later nog steeds zo groot waardoor normaal op de stoep lopen niet meer mogelijk is.

Naar aanleiding van de beschrijving van het gebied en uitgebreid onderzoek, heeft men de gemeente aangespoord om actie te ondernemen. Ze beveelt ook aan om het toerisme grondig te heroverwegen, omdat is vastgesteld dat de drukte in strijd is met zeven rechten die zijn vastgelegd in het Europese Handvest voor Mensenrechten in de Stad, waaronder het recht op vreedzaam samenleven, openbare ruimtes, huisvesting, milieu, rust, mobiliteit en veiligheid.

In 2022 zag Barcelona een toename van 11% in het aantal toeristen vergeleken met tien jaar eerder, ondanks dat er afgelopen zomer 1,5 miljoen bezoekers minder waren dan voor de pandemie. De invloed die periode lijkt echter te verminderen: in juni dit jaar waren er al 9% meer toeristen dan het jaar ervoor, bijna gelijk aan de cijfers van 2019.

Met deze toename ervaren bewoners meer nadelen van het toerisme, zoals de jaarlijkse enquête van de gemeente Barcelona aantoont. Waar in 2012 nog 96,1% van de bewoners toerisme als een pluspunt zag, denkt nu slechts 67% er zo over. “Ik erken het economische belang, maar dit mag niet ten koste gaan van de bewoners,” aldus een buurtbewoner.

Ga naar de inhoud