Search
menu
Search

De ligging van dit dorp in Spanje lijkt op de fjorden in Noorwegen

De ligging van dit dorp in Spanje lijkt op de fjorden in Noorwegen
Beeld: Riaño / Canva

De ligging van dit dorp in Spanje lijkt op de fjorden in Noorwegen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een veelzijdig land met stranden, woestijnen en hoge bergtoppen die het hele jaar bedekt zijn met sneeuw. Maar wat Spanje niet heeft zijn fjorden zoals in Noorwegen, al lijkt de Ribera de Duero in Galicië er wel een beetje op. Maar ook in Castilië en León lijkt dit dorp zo uit Noorwegen te zijn geplukt. We hebben het over het idyllisch gelegen Riaño.

Er wordt ook wel eens geschreven dat Riaño gelegen is aan de fjorden van Castilië en León. Het uitzicht op het dorp met het stuwmeer, de brug en het prachtige Cantabrische gebergte zorgt voor een Noorwegen-gevoel. En dat is allemaal te danken aan de aanleg van het Riaño-stuwmeer dat zorgde voor veel protesten en een mobilisatie van bewoners van de vallei.

Als je er nu naartoe rijdt ligt het dorp idyllisch aan het water met de bergen op de achtergrond, maar in de jaren zestig was dat een heel ander verhaal. Toen werd beslist een stuwmeer aan te leggen en begon men met de werkzaamheden van de grote dam. Zoals op veel andere plaatsen zorgde dat er wel voor dat de bewoners van de vallei hun huizen moesten verlaten. Onder het water zijn de resten te vinden van negen dorpen waaronder het oude Riaño.

Het huidige dorp Riaño is namelijk aangelegd op een nieuwe locatie naast het stuwmeer. Om het nieuw gebouwde dorp toch wat geschiedenis te geven werden diverse oude gebouwen zoals de kerk en de hermitage overgebracht naar het nieuwe dorp. Nu is het dorp een toeristische attractie geworden vanwege de spectaculaire ligging met het stuwmeer, de brug en de bergtoppen. Het is een ideale plaats om van de natuur te genieten, net zoals in de fjorden in Noorwegen, maar dan in Noord-Spanje.

Ga naar de inhoud