Search
menu
Search

‘Toerismefobie’ op Mallorca waar buitenlanders niet maar eilandbewoners wel naar het strand mogen gaan

‘Toerismefobie’ op Mallorca waar buitenlanders niet maar eilandbewoners wel naar het strand mogen gaan
Beeld: @Caterva_mnc / twitter

‘Toerismefobie’ op Mallorca waar buitenlanders niet maar eilandbewoners wel naar het strand mogen gaan

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Caterva, een antikapitalistische organisatie uit de kustplaats Manacor op Mallorca, heeft kritiek geuit op het overmatige toerisme op Mallorca. Ze hebben posters geplaatst in de lokale baaien en stranden waarop in het Engels staat dat zwemmen afgeraden of verboden is, terwijl in het Catalaans staat dat er geen risico’s zijn. Caterva gaf in een persbericht op vrijdag aan dat met deze borden duidelijk wordt dat ‘het buitenlandse toerisme de baaien van de eilanden heeft ingenomen’. Is dit een nieuw geval van het fenomeen ‘toerismefobie’?

De organisatie heeft ‘met een knipoog’ borden opgehangen die toeristen in het Engels waarschuwen dat zwemmen mogelijk niet toegestaan of aanbevolen is. Maar in het Catalaans wordt benadrukt dat er geen echt gevaar is, behalve de overlast van massatoerisme. Deze borden zijn te vinden op locaties zoals Cala Morlanda, Caló, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner en Cala Bota.

De organisatie, samengesteld uit groepen zoals Endavant OSAN, Assamblea Antipatriarcal de Manacor, Arrels en enkele individuen, stelt dat de bezetting van de baaien en stranden een voorbeeld is van hoe het kapitalisme extremen van economische activiteiten, zoals toerisme, benut om het land te exploiteren en de arbeiders uit te buiten. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar partijen zoals de hoteliers die gesteund worden door sommige gemeentelijke besturen en zowel de huidige als de voormalige regering.

Maar, is hier sprake van een nieuw geval van het fenomeen ‘toerismefobie’ of is het een losstaande en aandacht vragende actie? Wat is ‘toerismefobie’ eigenlijk? ‘Turismofobia’ is de angst voor of afkeer van toerisme. Het is een relatief nieuw fenomeen in Spanje, maar het aantal mensen dat er last van heeft, neemt toe. Er zijn verschillende redenen voor ‘toerismefobie’. Een van de belangrijkste redenen is het gevoel dat toerisme de lokale cultuur en identiteit erodeert. Toeristen kunnen de lokale bevolking verdringen, de prijzen van goederen en diensten opdrijven en de lokale manier van leven verstoren. Daarnaast kunnen toeristen geluidsoverlast, vervuiling en andere problemen veroorzaken.

Ga naar de inhoud