skip to Main Content
Catalaanse parlement baseert Catalaanse Republiek op het internationale zelfbeschikkingsrecht

Catalaanse parlement baseert Catalaanse Republiek op het internationale zelfbeschikkingsrecht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In een tv-programma van La Sexta heeft de Catalaanse vice premier Oriol Junqueras aangegeven waarop zij het hele proces van afscheiding van Spanje en dus de vorming van de Catalaanse Republiek baseren. Men houdt zich daarbij aan het internationale zelfbeschikkingsrecht of recht op zelfbeschikking waarbij de Spaanse grondwet, de wetten, het Spaanse recht en de mening van de centrale regering in Madrid niet meer van belang zijn.

Het internationale zelfbeschikkingsrecht heeft in de staatkunde de betekenis dat volkeren van de hele wereld zelf mogen bepalen onder welke soevereiniteit ze willen vallen. In dit geval dus weg van Spanje en alleen verder als zelfstandige Catalaanse Republiek ofwel een eigen land. Het zelfbeschikkingsrecht heeft ook te maken met individuele mensenrechten waarbij men zelf mag bepalen hoe men zijn of haar leven wil leiden.

Het zelfbeschikkingsrecht werd in 1960 door de Verenigde Naties bepaald in hun resolutie 1514 met de volgende artikels:

 • Artikel 2 bepaalt dat alle volkeren het recht hebben op zelfbeschikking; door dat recht bepalen zij hun politieke status en streven zij economische, sociale en culturele ontwikkeling na.
 • Artikel 3 bepaalt dat politieke, economische, sociale en educatieve onvoorbereidheid nooit als een grond mogen dienen om de onafhankelijkheid uit te stellen.
 • Artikel 4 stelt dat elke gewapende actie of repressie tegen de afhankelijke volkeren zal moeten stoppen opdat ze hun onafhankelijkheid kunnen bereiken.
 • Artikel 6 stelt dat de nationale eenheid en de territoriale integriteit van het grondgebied van een land nooit verstoord mogen worden.

In 1970 werd artikel 6 aangevuld met een bepaling uit resolutie 2625, namelijk dat de integriteit van een grondgebied alleen geldt wanneer de staat zich houdt aan bepaalde voorwaarden: dat gelijke rechten worden gegarandeerd aan zijn inwoners, dat de staat het zelfbeschikkingsrecht accepteert, en dat de staat een bestuur bezit dat het hele volk vertegenwoordigt zonder onderscheid van ras of geloof.

In het tv-programma van Ana Pastor werd door vice-premier Oriol Junqueras herhaaldelijk de woorden “derecho internacional de autodeterminación” uitgesproken maar werden deze niet nader verklaard. Het duurde echter niet lang of deze internationale rechten werden al tegengesproken in andere televisieprogramma’s en op internet in kranten etc. aangezien Catalonië niet voldoet aan de eisen voor deze onafhankelijkheid gebaseerd op het internationale zelfbeschikkingsrecht.

Met name artikel 6 is daarbij belangrijk zoals dat de nationale eenheid niet verstoord mag worden of dat de staat (Spanje dus) het zelfbeschikkingsrecht accepteert. Ook klopt het niet helemaal dat het bestuur de hele bevolking vertegenwoordigt aangezien meer dan helft van de Catalanen geen onafhankelijkheid wil. Daarnaast zijn er nog meer eisen waaraan Catalonië niet voldoet zoals oorlog en kolonie etc.

Oriol Junqueras wist ook nog te melden dat Catalonië na afscheiding gewoon de euro zal handhaven, omdat zij dat besloten hebben, iets wat niet kan want dat dient men in Brussel te beslissen. Ook Blijft volgens de vice-premier Catalonië gewoon binnen de Europese Unie want dat hebben zij bepaalt, iets wat regelmatig door Brussel ontkent wordt. De vraag is dus nu, heeft men gelijk in Catalonië of liegt men alles bij elkaar of zo de Catalaanse bevolking te beïnvloeden?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Toen ik gisteren de mensen in de “Diada demonstratie” zag gingen mijn gedachten terug naar 20 november 1975.
  Terwijl meerdere doktoren rond het sterfbed van El Gaudillo stonden dansten wij de Sardanas en zongen El Segadors op het Plaça de Universitat in Barcelona.

  Die “spirit” zag ik gisteren. In mijn optiek betekend dat dat er nu niet alleen “ouderen” maar ook jongeren het Catalaanse erfgoed nastreven.

  Dus, een referendum zou ons wel eens kunnen verbazen mbt de Sí o No?

  Even voor de goede orde, in een democratisch land, is er niets crimineels aan stemmen …

  In niet democratische landen is stemmen een probleem en zal de regering proberen het te voorkomen.

  Is Spanje democratisch?

  Heeft men niet geleerd van de periode voor 20 november 1975?

  1. Stemmen mag en dat heeft Catalonië sinds 1978 ook al meer dan 37 keer gedaan maar wel als men zich aan de grondwet houdt. Doet men dat niet dan is dat illegaal en dus ook niet volgens de spelregels van elke democratie.

 2. Mij valt één ding op in de genoemde artikelen over het zelfbeschikkingsrecht.
  Het gaat telkens over “volkeren”.
  Blijkbaar gaat Oriol J. er van uit dat de bewoners van Catalonie één volk zijn.
  Wat ik nu mis in zijn opsomming van pro-onafhankelijkheid, is de definitie van “volk” .
  Het is gebruikelijk dat in iedere (wet)regeling definities worden vermeld van bepaalde woorden/termen.
  Mag ik door het ontbreken van deze definitie in de opsomming van Oriol J. concluderen dat deze definitie niet in zijn onafhankelijkheidspraatje past?

 3. Maar ze liegen ook alles bij elkaar. Geschiedenislessen worden op school vervalst. Ze liegen tegen hun eigen mensen opdat ze maar gaan geloven dat ze bij de EU kunnen, maar het is allemaal gebaseerd op leugens! Heel erg jammer dit, maar het is helaas de waarheid.

 4. Ik volg deze problematiek en ben voor zelfbeschikking voor Catalonië zoals ik ook voor zelfbeschikking ben voor Vlaanderen. Ik volg ook uw berichtgeving omtrent het komende referendum en deze is alles behalve neutraal. Zoals de laatste column “De vraag is dus nu, heeft men gelijk in Catalonië of liegt men alles bij elkaar of zo de Catalaanse bevolking te beïnvloeden?” Er wordt door beide partijen een verschillende interpretatie gedaan van Art.6 en dit dan omschrijven voor Catalonië als zijnde dat deze de bevolking beliegen is heel tendentieus en mijn inziens ruikt dit naar partijdigheid van uwentwege en tegen het referendum. Wat Brussel zegt is praat van windmolens. Ik herinner mij nog toen Schotland een referendum voor zelfbeschikking deed dit ook werd verworpen in Brussel. Maar na de Brexit werd er vanuit Brussel geopperd om Schotland de kans te geven om bij Europa te blijven om dat deze tegen de Brexit waren. Mvg Marc Van Rillaer

  1. Volledig akkoord. Bovendien is de tekst dubbelzinnig wat artikel 6 betreft. Enerzijds wordt het hier voorgesteld alsof het streven van Catalonië daarmee in strijd is, terwijl daaropvolgend wordt verduidelijkt dat dit artikel niet van toepassing is wanneer de staat het zelfbeschikkingsrecht niet accepteert ! Verder stel ik me ook de vraag waarom artikels 1, 5 en eventueel volgende niet worden vermeld. Stroken die niet met úw opvatting ?

  2. @Marc van Rillaer
   U gaat voorbij aan het feit dat er helemaal geen sprake is van één volk met een wens tot zelfbeschikking. De meerderheid van de inwoners van Catalonië wil helemaal niet een onafhankelijke staat worden, want zij realiseren zich dat het land dan volkomen alleen zal komen te staan in een omgeving die helemaal geen behoefte heeft aan nationalistische radicalen.
   De politici die voorstander zijn (waaronder ook de links-anarchistische CUP) liegen hun eigen bevolking voor over de positie in Europa, de munteenheid en zelfs over de positie van de voetbalclub FC Barcelona. Ze weten dat hun verhaal niet klopt, maar ze zijn in 2012 deze doodlopende weg ingeslagen en kunnen er zonder gezichtsverlies niet meer uit. Binnenkort (als het allemaal mislukt) zullen zij de rol van martelaar aannemen.

   1. Daar zijn Referendums voor: om achter te komen hoeveel voor en tegenstaanders de onafhankelijkheid heeft.

    Parlament-leden zijn meederheid voor SÍ en die zijn gebaseerd op de stemmen van de bevolking. Meederheid dus.

    Géén vervaalsing meer graag; wij zijn het bui dat U en sommige “democraten” …(?),zoals U, niet tegen verlies kunnen en tellen met de “neen” simpelweg alle andere keuzes (votos en blanco, nulos, abstención, etc)……en zo funcioneert dat niet . Warschinlijk heeft U de laatste uitzending v h Parlament op tv gevolgd en heeft gezien dat zelfs CSQEP is verdeeld tussen het SÍ en het NEEN en een meederheid vam dit partij gaan stemmen, meneer…..(jullie hadden die partij bij de NEEN geteld.)

    Cijfers kunnen niet liegen: meederheid stemmen voor SÍ en dus, meederheid in het Parlament van de SÍ partijen.
    De rest……verzonen “mantras” die jullie uitroepen. Tja, ik weet het…het is moelijk om met digniteit te verliezen….toch moet U -en degenen zoals U- z’n best doen.
    Kleenex op de super-markt.

    “Nationalisten” zijn de spanjaarden. Wij zijn voor onafhankelijkheid van de spaanse nationalisten.

    Trouwens, iedere staat mag zelf bepalen de munt binnen zijn land. Andorra is geen UE lid en koos -zonder toestemming te vragen- voor de Euro. Ecuador bijv koos voor de Dollar. Uw geschrift is vol onjuistheden en misleiden praatjes zonder enige stand van kennis nog basis.

    Catalunya zal onafhankelijk zijn omdat een meederheid catalanen dat willen.

    Aangezien dat U een nederlander bent, zult U -gelukkig- niet hier mogen beslissen; wel in Nederland. Jammergenoeg voor U is Piem Fortuyn niet meer……

    1. Ik stel voor dat Ted’s reactie op Gemma verwijderd wordt omdat het om een persoonlijke aanval gaat. Bovendien, voor een buitenlander schrijft Gemma uitstekend Nederlands.

    2. Mag iedere staat zelf zijn munt bepalen? Helaas weer een ontmaskering voor u. Het antwoord is NEE. Daar moet toestemming van de Ecb en raad van Europa voor zijn en die komt er niet. Kijk, ze kunnen weinig doen tegen het circuleren van euro’s op straat, want dat geld voor iedere muntsoort. Echter Catalonië wordt echter geheel van de kredietlijn afgesloten . Pinautomaten worden bv niet meer bijgevuld. Geen enkel giraal contact met Frankfurt is mogelijk en dus valt het landje in de dop meteen om. Er is bij de oprichting van de euro een uitzondering gemaakt voor dwergstaatjes, omdat dit praktisch niet anders kon, maar dat kent geen herhaling. Alle landen die er daarna bij willen moeten toegelaten worden en aan veel eisen voldoen. Gaat dus niet gebeuren bij Catalonië .
     Maar blijft u vooral in de sprookjes van Bergpiek geloven hoor, het staat u vrij. Wellicht is de herinvoering van de peseta een idee?

    3. Nou nou Ted. Een beetje minder kan ook wel hoor. Zoiets zeg je niet, ook al ben je het ergens niet mee eens. Misschien kun je beter mee gaan.Weet je gelijk hoe het daar is. (is verwijderd door redactie)

   2. Frank van vlierden.
    Hoe weet jij nu reeds dat de meerderheid van de Catalanen tegen de onafhankelijkheid is? Ik dacht dat het referendum nog moest gehouden worden, of hebt ge misschien een glazen bol.

  3. Geachte, u vernoemt België wat u goed recht is. Eigenaardig dat juist gisteren bdw de basis van zijn statuten (nl art 1 volledige onafhankelijkheid) niet meer wil uitsmeren in de komende verkiezingen. Hierdoor is hij zoals de andere een pure machtspartij geworden. En dat is nu juist het probleem met al die afscheurbewgingen. De brexit bv heeft rampzalige gevolgen voor de bevolking. De eta in Spanje heeft ook ingezien dat ze geen volgers heeft. Om nog maar te zwijgen van Ierland. In een wereld van globalisatie (sic) zijn spijtig genoeg sterke organisatie nodig. Ik geef grif toe dat Europa hierin super zwak presteert. Maar small is beatiful is ook niet het antwoord. Mss dat Messi wacht op het ondertekenen van zijn nieuw contract tot na het referendum. 😉

  4. Van Rillaer
   Schotland is een land op zich zelf, net als Wales en Noord Ierland en Engeland . Die zich gezamenlijk noemen United Kingdom / Verenigd Koningkrijk die gezamenlijk veel dingen regelen vooral op administratief gebied.
   Dat is heel wat anders dan Spanje met 17 deel gebieden/Comunidades.

   1. Harm,
    Welk verschil is er met Schotland, Wales, Noord Ierland en de 17 autonome gebieden in Spanje?
    Geen enkel van de hoger genoemde landen of streken is onafhankelijk, enkel Engeland is onafhankelijk.

  5. We proberen om zo neutraal mogelijk te zijn en daarom wordt dat ook als een vraag geschreven. Zelf woonachtig in Catalonië en beleef alles dus van dichtbij waarbij mij al vele jaren opvalt dat er leugens of onwaarheden verteld worden en dat alles zo omgedraaid wordt dat het volgens de Catalaanse politici goed is. Denk aan de EU, de Euro etc. zij bepalen blijkbaar dat ze daar wel bij horen maar dat is niet aan hen om te bepalen. Dat zijn dus leugens volgens velen. Maar als buitenlander mag je alleen een mening hebben die dan teniet gedaan wordt omdat je buitenlander bent (maar dan wel iemand die al 20 jaar in de regio woont). De buitenlanders hebben ook geen stemrecht en mogen niet beslissen over de toekomst die wel efect zal hebben op het leven in de streek. Gelukkig mogen we wel meningen hebben, of men het daar nu mee eens is of niet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken