Catalaanse parlement baseert Catalaanse Republiek op het internationale zelfbeschikkingsrecht

123rf
Beeld: 123rf

Catalaanse parlement baseert Catalaanse Republiek op het internationale zelfbeschikkingsrecht

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In een tv-programma van La Sexta heeft de Catalaanse vice premier Oriol Junqueras aangegeven waarop zij het hele proces van afscheiding van Spanje en dus de vorming van de Catalaanse Republiek baseren. Men houdt zich daarbij aan het internationale zelfbeschikkingsrecht of recht op zelfbeschikking waarbij de Spaanse grondwet, de wetten, het Spaanse recht en de mening van de centrale regering in Madrid niet meer van belang zijn.

Het internationale zelfbeschikkingsrecht heeft in de staatkunde de betekenis dat volkeren van de hele wereld zelf mogen bepalen onder welke soevereiniteit ze willen vallen. In dit geval dus weg van Spanje en alleen verder als zelfstandige Catalaanse Republiek ofwel een eigen land. Het zelfbeschikkingsrecht heeft ook te maken met individuele mensenrechten waarbij men zelf mag bepalen hoe men zijn of haar leven wil leiden.

Het zelfbeschikkingsrecht werd in 1960 door de Verenigde Naties bepaald in hun resolutie 1514 met de volgende artikels:

  • Artikel 2 bepaalt dat alle volkeren het recht hebben op zelfbeschikking; door dat recht bepalen zij hun politieke status en streven zij economische, sociale en culturele ontwikkeling na.
  • Artikel 3 bepaalt dat politieke, economische, sociale en educatieve onvoorbereidheid nooit als een grond mogen dienen om de onafhankelijkheid uit te stellen.
  • Artikel 4 stelt dat elke gewapende actie of repressie tegen de afhankelijke volkeren zal moeten stoppen opdat ze hun onafhankelijkheid kunnen bereiken.
  • Artikel 6 stelt dat de nationale eenheid en de territoriale integriteit van het grondgebied van een land nooit verstoord mogen worden.

In 1970 werd artikel 6 aangevuld met een bepaling uit resolutie 2625, namelijk dat de integriteit van een grondgebied alleen geldt wanneer de staat zich houdt aan bepaalde voorwaarden: dat gelijke rechten worden gegarandeerd aan zijn inwoners, dat de staat het zelfbeschikkingsrecht accepteert, en dat de staat een bestuur bezit dat het hele volk vertegenwoordigt zonder onderscheid van ras of geloof.

In het tv-programma van Ana Pastor werd door vice-premier Oriol Junqueras herhaaldelijk de woorden “derecho internacional de autodeterminación” uitgesproken maar werden deze niet nader verklaard. Het duurde echter niet lang of deze internationale rechten werden al tegengesproken in andere televisieprogramma’s en op internet in kranten etc. aangezien Catalonië niet voldoet aan de eisen voor deze onafhankelijkheid gebaseerd op het internationale zelfbeschikkingsrecht.

Met name artikel 6 is daarbij belangrijk zoals dat de nationale eenheid niet verstoord mag worden of dat de staat (Spanje dus) het zelfbeschikkingsrecht accepteert. Ook klopt het niet helemaal dat het bestuur de hele bevolking vertegenwoordigt aangezien meer dan helft van de Catalanen geen onafhankelijkheid wil. Daarnaast zijn er nog meer eisen waaraan Catalonië niet voldoet zoals oorlog en kolonie etc.

Oriol Junqueras wist ook nog te melden dat Catalonië na afscheiding gewoon de euro zal handhaven, omdat zij dat besloten hebben, iets wat niet kan want dat dient men in Brussel te beslissen. Ook Blijft volgens de vice-premier Catalonië gewoon binnen de Europese Unie want dat hebben zij bepaalt, iets wat regelmatig door Brussel ontkent wordt. De vraag is dus nu, heeft men gelijk in Catalonië of liegt men alles bij elkaar of zo de Catalaanse bevolking te beïnvloeden?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.