skip to Main Content
Nog geen transgender schooluniform in Spanje

Nog geen transgender schooluniform in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals velen weten wordt er tegenwoordig veel gediscussieerd over transgender mensen en transseksualiteit en dat veel zaken aangepast dienen te worden. In Spanje is men nog niet zover en ook niet bij de schooluniformen die duizenden leerlingen sinds deze week weer aan moeten doen nu de scholen weer begonnen zijn. Jongens en meisjes dragen nog steeds verschillende kleding en dit is nog niet aangepast in Spanje. In Groot Brittannië is men er wel reeds mee begonnen en hebben leerlingen dezelfde soort schooluniformen gekregen om wat betreft kleding geen onderscheid meer te maken.

In Spanje dienen veel (niet allemaal) leerlingen speciale uniformen of speciale kleding aan te doen wanneer ze naar school gaan. Over het algemeen hebben jongens korte en lange broeken en shirts, truien en jassen om aan te doen terwijl de meisjes rokken hebben die in principe onder de knie moeten komen en daarnaast shirts, truien en jasjes die over het algemeen dezelfde vaak saaie kleuren hebben als die van de jongens.

Nu er in heel Europa en bijna over de hele wereld gesproken wordt over transgender mensen en alles wat daarmee te maken heeft zou men denken dat die discussie ook in Spanje bij de schooluniformen terecht is gekomen. Er zijn slechts enkele voorbeelden bekend waarbij de schoolleiding heeft besloten voor jongens en meisjes dezelfde uniformen te presenteren maar dat is vaak niet vanwege transseksualiteit. Dat is gebeurd bij een school op Tenerife waar in ieder geval de sportkleding voor jongens en meisjes hetzelfde is. In Zaragoza is een school waar de meisjes zelf kunnen kiezen of ze rok of korte broek aan willen (waarbij het merendeel een rok wil dragen). Veel meer voorbeelden zijn er in Spanje niet te noemen. Daarnaast is dit gedaan vanwege het gemak en vanwege kostenbesparing op uniformen die steeds duurder worden en heeft dat niet met transseksualiteit te maken.

In Groot Brittannië heeft een school wel gehoor gegeven aan de discussie rondom transgender mensen en hebben jongens en meisjes dezelfde kleding gekregen. Zo hebben alle studenten lange broeken en truien die precies hetzelfde zijn. Het enig verschil zijn de zwarte schoenen die de kinderen dragen. Ook wat betreft de korte kleding hebben jongens én meisjes dezelfde korte broeken en shirts waarbij ook weer het enige verschil de schoenen zijn. De schoolleiding heeft hiertoe besloten omdat veel kinderen vroegen waarom jongens stropdassen om hadden en meisjes niet en waarom ze verschillende uniformen hebben.

Wie weet zal de transgender discussie ook in Spanje ooit nog gaan plaatsvinden maar voorlopig lijkt dit nog niet te gebeuren, in ieder geval niet dit nieuwe schooljaar 2017/2018.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ik begrijp de intentie van dit bericht, alleen zit de schrijver er totaal naast. Er bestaan geen transgender uniformen. Transgenders willen van Man naar Vrouw of andersom en zullen dus gewoon de kleding van de andere sekse willen dragen. Er is een boel te doen over ‘gender neutraal’ gedrag. Dus kleding die niet specifiek man of vrouw is, of wc’s die er voor iedereen zijn (net als bij mij thuis), of aangesproken worden met reiziger in plaats van beste dames of heren. Je kunt zeker dingen vinden van de gender-neutrale rage die op dit moment in politiek correctheid rondgaat, maar het heeft niets te maken met transgenders.

    1. nou ja, dat is ook de essentie van het bericht natuurlijk. De term transgender is echter veel bekender dan transneutraal of iets dergelijks. De strekking is min of meer hetzeldfe toch? 🙂

  2. Denk, hoop, niet dat Spanje aan dit debiele gaat meedoen.
    Hoe zou het dan gaan met het zwemmen???
    Jongens ook in bikini of meisjes alleen een zwembroek!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken