Nationaal plan Spanje ter voorkoming van zelfmoorden

Oeps ... foto ontbreekt!

Nationaal plan Spanje ter voorkoming van zelfmoorden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een nationaal actieplan aangekondigd om het jaarlijks hoge aantal zelfdodingen terug te dringen en zelfmoord een onderwerp van gesprek te laten zijn. Zelfmoord is nog steeds een taboe en er wordt amper over gesproken waardoor iemand minder snel geneigd is om hulp te zoeken en kiest voor een eigen gekozen dood.

Volgens de gegevens over 2017 van het Nationale Bureau voor de Statistiek (INE) hebben vorig jaar 3.569 mensen zelfmoord gepleegd wat minder is dan in 2016 maar nog steeds het dubbele van het aantal verkeersdoden wat in 2017 eindigde op 1.890 doden. Er waren weliswaar tussen de 3.500 en 4.000 zelfmoordslachtoffers maar er raakten er ook nog eens meer dan 8.000 gewond bij hun poging om zelfmoord te plegen.

Vergelijking

Om aan te geven dat het aantal zelfmoordgevallen hoog is in Spanje kan men deze vergelijken met andere niet natuurlijke doodsoorzaken zoals voor elke 65 zelfmoorden is er 1 persoon die overlijdt door huiselijk geweld of 2 doden door een verkeersongeval. Terwijl er vele initiatieven zijn om doden door huiselijk geweld en verkeersongevallen terug te dringen is er praktisch geen enkel initiatief om zelfmoord doden te beperken of tegen te gaan.

Verhouding

In Spanje is de verhouding voor elke 100.000 inwoners 8,7 zelfmoorden terwijl dit wereldwijd 12 zelfmoorden per 100.000 inwoners is. In Europa wordt gesproken over een verhouding van 11,4 zelfmoorden per 100.000 inwoners waarbij de World Health Organization (WHO) de EU opgedragen heeft dit voor 2020 terug te dringen tot 10 zelfmoorden per 100.000 inwoners. Slechts 30 landen hebben actie ondernomen.

Wat betreft het percentage zelfmoord doden in Spanje is dit gedurende jaren 0,1% van alle doden in het land gebleven. Terwijl het aantal zelfmoorden echter nagenoeg gelijk is gebleven de laatste jaren is het overlijden als gevolg van kanker, drugs of verkeersongevallen flink minder geworden.

Volgens specialisten is het ook in Spanje mogelijk om het aantal slachtoffers van zelfdoding te verminderen, net zoals in Finland waar dit daalde van 13 naar 10 per 100.000 inwoners.

Zelfmoord moet bespreekbaar worden gemaakt in Spanje en niet langer een taboe zijn. Zelfmoord heeft vaak te maken met een depressie, psychologische problemen, verslaving en de laatste jaren ook steeds meer bullying of pesten op school.

Het merendeel van de personen in Spanje die zelfmoord pleegden was ouder dan 70 jaar (917 doden) maar er waren in 2017 ook 12 zelfmoorden onder 15 jarigen en jonger en 247 bij personen jonger dan 30 jaar.

Ga naar de inhoud