Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het kader van op het eerste oog vreemde en onbegrijpelijke bekeuringen kunnen we deze in het rijtje zetten. Mocht je in Spanje een auto willen verkopen en het typische bordje “se vende” ofwel “te koop” op het raam plakken dan kan dit bekeurd worden met een boete tot 1.000 euro. Maar waarom kun je hiervoor in Spanje een bekeuring krijgen?

Het gebeurt al jaren en ook al mag het ogenschijnlijk niet, het zal nog jaren zo doorgaan. Eigenaren van auto’s die ze willen verkopen hebben de keuze dit op een van de vele websites te plaatsen of op de klassieke manier met een papiertje op het bord bij de supermarkt (als dit nog bestaat). Veel mensen kiezen er echter voor om op een of meerdere autoruiten een papier te hangen met daarop de tekst “se vende”, informatie over het voertuig en een telefoonnummer.

Maar die laatste mogelijkheid, die nog steeds het meeste gebruikt wordt, schijnt niet te mogen volgens de Spaanse verkeersregels. Dit staat weliswaar niet letterlijk in de verkeerswet vermeld maar net zoals het geval met rijden met slippers, blootsvoets en met de armen uit het raam, staat het in het algemeen omschreven.

Het is namelijk verboden om het zicht te belemmeren als men autorijdt. Papier op de ramen plaatsen kan het zicht belemmeren en dus is dit strafbaar volgens de verkeersregels in Spanje. De boete kan in dit geval oplopen tot 200 euro.

Maar wat gebeurt er als de auto stilstaat, geparkeerd is en niet van de plaats wordt gehaald om mee te rijden? In dat geval gelden de gemeentelijke verordeningen die gemakshalve overal anders zijn. In de meeste gemeenten is het echter niet toegestaan om een auto gedurende lange tijd te parkeren en al helemaal niet om dat te doen met een te koop-bordje op de ruit. Dat wordt namelijk gezien als een vorm van illegale straatverkoop (venta ambulante ilegal). In de meeste gevallen worden bekeuringen uitgeschreven tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van de gemeente en plaats waar de auto geparkeerd staat.

Er is volgens de Spaanse Vereniging van Autohandelaren (ANCOVE) echter ook sprake van een georganiseerde straatverkoop door handelaren die de straten gebruiken als verkooppunt. Zij parkeren tientallen auto’s op plaatsen om ze zo te koop aan te bieden. Dat schijnt ook veel te gebeuren op parkeerplaatsen bij winkelcentra waar soms tientallen auto’s te koop staan waarbij deze vaak van dezelfde handelaar zijn.

Wellicht gaan we dus nu in de toekomst zien wat men in Argentinië ook gebruikt om aan de mensen te laten zien dat een auto te koop staat. Daar wordt namelijk een grote fles water op het dak gezet zodat iedereen weet dat een auto te koop staat.

Ga naar de inhoud