Een van de Spaanse ‘Yes sir I can boogie’ zangeressen overleden

Een van de Spaanse 'Yes sir I can boogie' zangeressen overleden
Beeld: Archief

Een van de Spaanse ‘Yes sir I can boogie’ zangeressen overleden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In 1977 scoorde het Spaanse pop duo Baccara een wereldhit met het lied ‘Yes Sir I can boogie’. Naast het ritme werd het lied van Mayte en Maria ook bekend omdat het Engels met een zwaar Spaans accent werd gezongen maar dat mocht de danspret in het discotijdperk niet schaden. Maar nu is Maria op 69-jarige leeftijd overleden.

De 69-jarige Maria Mendiola is dit weekend in Madrid overleden. Zij vormde samen met Mayte Mateos het in de jaren zeventig populaire pop duo Baccara. Ze werden voornamelijk bekend vanwege de discohit ‘Yes sir I can boogie’ en vertegenwoordigen later ook Spanje bij het Eurovisiesongfestival.

De Spaanse voormalige flamenco danseressen Mayte Mateos en Maria Mendiola vormden eind jaren zeventig het korte succesvolle Spaanse duo Baccara. In 1977 werd de grootste hit gescoord met ‘Yes Sir I can boogie’ gevolgd door het lied ‘Sorry I’m a lady’ in hetzelfde jaar.

In oktober 1977 stond dit Spaanse lied dat in het gebrekkig Engels gezongen werd op nummer 1 in de top 40 in het Verenigd Koninkrijk en hoog in de internationale hitlijsten waaronder ook in Spanje (1), Nederland (1) en België (1).

Baccara

Het Spaanse popduo Baccara bestaande uit Mayté Mateos en Maria Mendiola ontstond in 1976 maar pas in 1977 scoorde het tweetal een wereldhit met ‘Yes Sir I can boogie’. Het duo werd ontdekt in Hotel Tres Islas op het Canarische Eiland Fuerteventura waar ze flamenco dansten en zongen voor de toeristen. De RCA-Records directeur zag de dames en besloot ze bij het Duitse label te tekenen. Het lied ‘Yes Sir I can boogie’ werd geschreven door Frank Dostal en Rolf Soja.

Na het wereldwijde succes vertegenwoordigde Baccara voor Luxemburg het Eurovisiesongfestival in 1978 in Parijs met het lied ‘Parlez-vous Français’. Na vier albums ging het duo in 1982 uit elkaar. Ze gingen solo verder of in nieuwe formaties als Baccara 2000 en New Baccara. In 2004 deed Mateos mee met Baccara aan de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, Melodifestivalen. Met het liedje Soy tu venus slaagde ze er niet in de finale te bereiken. Inmiddels vormt Maria Mendiola samen met Cristina Sevilla het duo Baccara. In 2017 verscheen het album I Belong To Your Heart.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.