Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (26)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (26)
Beeld: naargalaicie.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (26)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Onze verwarmingsketel is al een oud beestje. Op het typeplaatje staat dat het bouwjaar 1988. Het is een ketel op diesel en doet het eigenlijk gewoon goed. We hebben afgelopen winter, toen we hier in ons huis aan kwamen, niet in de kou gezeten. Zuinig is een ander verhaal. We hebben er nogal wat diesel verstookt. Moet er wel bij zeggen dat dat niet alleen verstookt is omdat de ketel zo’n slurper is, we hebben hem ook continu aan gehad om het vocht uit het huis te stoken. Begin april was de eind januari getankte 1000 liter op…..dachten we. Gek, we hebben 2 tanks staan en van een stond het kraantje dicht, maar toch klonk de stalen tank leeg. Er lekt hier wel meer kraantjes, dus dit kraantje van de tank zal ook wel gelekt hebben. We vermoeden dat we nog zo’n 100 liter hebben en besluiten de ketel niet meer te gebruiken.

We besluiten dat we een nieuwe rendabel ketel willen. Sol wil graag een pelletketel omdat die minder brandgevaarlijk is volgens haar. Mij maakt het niet uit. We besluiten niet naar milieu verhalen te luisteren, of wij nou diesel verstoken, of een boot met pellets vanaf Canada of de US verstookt diesel. Voor het milieu even slecht. We gaan bedrijven zoeken in de omgeving die diesel en pelletketels verkopen. Dat wil ik graag omdat ik denk dat we dan het meest eerlijke verhaal krijgen als het gaat over het soort brandstof. Het blijkt lastiger dan gedacht bedrijven te vinden. Ze reageren niet op email of blijken helemaal niet meer te bestaan. We vinden er twee in Chantada, dicht bij ons. 

We nodigen in augustus bedrijf 1 uit. Er komt iemand langs en die neemt in huis van alles op, beantwoord onze vragen. Een paar dagen later krijgen we de offertes van bedrijf 1. De eerste offerte is is een pelletketel met warm tapwater en een boiler waar eventueel later ook zonnepanelen voor warm water op kunnen worden aangesloten. De tweede offerte is alleen de pelletketel, die wel de mogelijkheid heeft voor warm tapwater als we dat later willen. We schrikken echter wel een beetje van de prijs 9 en 8 duizend euro.

We nodigen bedrijf 2 uit. Weer komt er iemand langs, die bekijkt ook weer van alles en maakt foto’s en vraagt wat we willen. We leggen uit dat we graag een CV installatie willen die we ook aan kunnen sluiten op het warm tapwater zodat de geiser weg kan. Tja… warm water, weten jullie wel dat dat met een pelletketel in de zomer lastig gaat zijn? Een pelletketel heeft namelijk even tijd nodig om warm te worden. Dus om warm tapwater te maken kun je beter gewoon je geiser blijven gebruiken. Een week later krijgen we hun offerte in de mail, en of we even langs kunnen komen dan kan alles nader verklaard worden. Prijs, 6500 euro. Nog steeds een bak met geld, maar wij willen een ketel die we niet iedere dag schoon hoeven te maken en daar betaal je blijkbaar voor.

Op kantoor nemen we de offerte door. Alles oké, alleen heeft hij wel een vraag over het plafond in de schuur, waar alles moet komen, en het dak er boven. Hoezo? Wil je de schoorsteen recht omhoog doen vraag ik. Ja. Maar dat gaat niet, dan loopt de schoorsteen door de slaapkamer er boven. Je

moet door de buitenmuur en dan omhoog. ……kwartje valt. Hij zegt dat hij dan nog een keer voor de schoorsteen moet komen kijken.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Nu moet ik aan de gang. In de schuur staan de lege dieseltanks, een van staal en een van kunststof. De stalen tank moet weg en de kunststof tank moet op de plaats van de stalen komen. Ik koppel alle leidingen af en laat het laatste beetje diesel uit de stalen tank lopen en giet het in de kunststof tank. Dat laatste beetje diesel blijkt echter 500 liter te zijn! Die tank was dus helemaal niet leeg, zoals wij dachten. En ook het kraantje was niet lek. Na een dag kliederen met overgieten was de tank leeg en had ik een kunststof tank met 500 liter op een karretjes staan. Nu de grote wisseltruc op een plaats waar bijna geen ruimte is. Maar na een uur of wat manoeuvreren staat de stalen tank ergens niet in de weg en staat de kunststof tank ook waar die moet staan.

Op zondag zet ik de stalen tank aan de straat met meer ijzer en koper. Alles voor de zigeuners. Als ik met bloed zweet en tranen de tank na een half uur sjorren bovenaan de oprit heb staan en even lekker aan de koffie zit komt er iemand toeterend de oprit oprijden. Ik ga kijken. Zigeuners, nu al? Gelukkig zijn ze in een bus aan het rondrijden voor oud ijzer. Of ze de tank mee mogen nemen vraag een jonge vrouw, die naast een jonge man zit. Zeker neem maar mee, moet ik even helpen met inladen? Nou als dat even kan dan graag. Ik help de jonge man met het inladen van de tank. En weg zijn ze en de tank. 

Maar ik ben nog niet klaar. Ik moet nog wat meer voorbereiden voordat de nieuwe ketel komt. Als het heel hard en veel regent loopt het water de schuur in, en dat is iets wat ook te zien is aan de oude ketel. Ik wil een verhoging maken waar al het nieuwe spul op gezet moet worden zodat het in ieder geval niet direct in het water staat mocht er een wolkbreuk zijn. Ik metsel daarvoor een muurtje van 1 steen hoog wat ik later volgiet met cement. Ook stroom moet aangelegd worden voor de nieuwe ketel. Dan pas ik maar beter de hele installatie in de schuur aan. Overal nieuwe stopcontacten en verlichting. Ook de tank moet weer aangesloten worden op de diesel ketel, want die blijft staan voor geval van nood. 

Nou laat die nieuwe ketel en de winter maar komen, wij zitten er straks warmpjes bij! Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?