Spanje en Frankrijk oefenen reactie op terroristische aanslag in gesloten Bielsa-tunnel

Prefectura de Altos Pirineos
Beeld: Prefectura de Altos Pirineos

Spanje en Frankrijk oefenen reactie op terroristische aanslag in gesloten Bielsa-tunnel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Wat een normale oefening had moeten worden is de afgelopen dagen uitgegroeid in een problematische oefening van Frankrijk en Spanje in de grensoverschrijdende Bielsa-tunnel in de Pyreneeën van Huesca, Aragón. Problematisch omdat winkeleigenaren klagen over omzetverlies omdat de Fransen en Spanjaarden op 8 en 9 september tussen 16 en 6 uur niet door de tunnel mochten rijden omdat deze gesloten was en problematisch omdat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs klagen over gebrek aan informatie waardoor ze stil stonden voor een gesloten tunnel.

Op woensdag 8 en donderdag 9 september was de Bielsa-tunnel tussen Aragnouet in Frankrijk en Bielsa in Spanje volgens de website op woensdag tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens en op donderdag tussen 16 uur ‘s middags en 6 uur ‘s morgens gesloten voor al het verkeer. Reden op woensdag was een rook- en ventilatietest en op donderdag een grootschalige oefening van politie en militairen uit Frankrijk en Spanje. Overigens is de Bielsa-tunnel elke dag tussen 22 en 6 uur afgesloten voor al het verkeer.

Veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die gebruik moeten maken van de Bielsa-Aragnouet-tunnel om van Frankrijk naar Spanje of van Spanje naar Frankrijk te kunnen rijden waren niet op de hoogte van deze sluiting. Het was echter wel bekend gemaakt op de website van de tunnel en in de regionale kranten van Aragón en waarschijnlijk ook in Frankrijk en de sluiting was te lezen op de informatieborden die voor de bergpas staan aan beide kanten van de tunnel-grens, maar toch waren veel mensen niet op de hoogte. 

Met als gevolg dat er tientallen mensen vast stonden en de enige grensovergang tussen beide landen niet konden gebruiken. Dichtstbijzijnde alternatieven zijn dan de grensovergang van Bossòst bij Vielha in de Valle de Aran in Lleida (Catalonië) ten oosten van de Bielsa-tunnel of de grensovergang van Portalet bij Formigal/Sallent de Gállego in de Valle de Tena (Huesca, Aragón) ten westen. Verder weg bestaan dan nog de grensovergangen van Somport, zowel de bovengrondse bergpas als de ondergrondse 8,6 km lange tunnel bij Canfranc (Huesca, Aragón), beiden ook ten westen van de Bielsa-tunnel.

Wat de oefening precies zou inhouden was niet echt duidelijk van te voren maar na afloop is bekend gemaakt dat het om een oefening ging van Franse en Spaanse elitetroepen van de politie en leger als antwoord op een terroristische aanslag met chemische wapens in de tunnel. Er deden meer dan 200 personen mee aan deze groots opgezette oefening die de boeken in is gegaan als de grootste en belangrijkste sinds lange tijd.

Terwijl bij de oefening alles goed is gegaan bleek deze toch niet helemaal zonder problemen. Ondernemers aan beide kanten van de ondergrondse grensovergang waren niet tevreden en spreken over omzetdalingen vanwege het gebrek aan verkeer en dus klanten. En zoals we eerder al schreven klaagden ook automobilisten en vrachtwagenchauffeurs over het gebrek aan informatie. Het was wellicht ook niet het juiste moment van het jaar om een grote oefening uit te voeren aangezien het nog steeds toeristenseizoen is in Spanje en Frankrijk. 

Bielsa-tunnel

De Bielsa-tunnel (Túnel de Bielsa-Aragnouet) is een tunnel gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje. De tunnel, onderdeel van de Spaanse A-138 en de Franse D173 is gelegen in de Pyreneeën, ten noorden van het dorp Bielsa. De tunnel is ruim drie kilometer lang. Door zijn locatie in het midden van de centrale Pyreneeën, het hoogste deel van de bergketen waar weinig andere noord-zuidverbindingen zijn, is de tunnel sinds zijn opening in oktober 1976 een belangrijke noord-zuidas door de Pyreneeën.

Naar het noorden toe verloopt de weg (D173-D118-D929) via de vallei van de rivier Neste de Saux in de gemeente Aragnouet. Hierna wordt de vallei van de Neste gevolgd, via Saint-Lary en Arreau tot bij de A64 richting Toulouse bij Lannemezan. Aan de zuidkant gaat de Spaanse weg A138 via Bielsa en de vallei van de Cinca naar de vallei van de Rio Ara. Vanaf daar kan via de N-260 (tunnel van Petralba) en A23/N-330 (tunnels van Monrepós) de provinciehoofdstad Huesca, de regionale hoofdstad Zaragoza en Madrid en de rest van Spanje bereikt worden.

Ga naar de inhoud