Spanje is een van de Europese landen waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje is een van de Europese landen waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent zijn de onderzoeksgegevens van de Exeter University in Groot Brittannië bekend gemaakt waaruit blijkt dat Spanje samen met Italië bovenaan de lijst staat van Europese landen waar men het meeste hinder heeft van lichtvervuiling. Daarnaast is Spanje ook een van de landen waar de regering het meeste geld uitgeeft aan verlichting op straat en openbare gebouwen. De lichtvervuiling heeft ernstige gevolgen op de gezondheid van de mens zoals slapeloosheid en stress maar ook dieren zoals vogels die in de war raken en planten die niet groeien dankzij teveel licht .

Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. Het overvloedig verlichten van allerhande plaatsen veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de tuinbouw, kan daarnaast het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden beïnvloed in hun groeiwijze en ook astronomische waarnemingen zoals sterren kijken worden erdoor bemoeilijkt. Madrid is daarnaast de stad waar de meeste lichtvervuiling van heel Europa plaats lijkt te vinden.

Spanje heeft de eer om samen met Italië bovenaan de lijst te staan waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling en waar de overheden het meeste geld per hoofd van de bevolking uitgeven aan de openbare verlichting. De steden en monumenten zijn in Spanje allemaal verlicht door energievretende lampen waarbij men wel moet aangeven dat er de laatste jaren steeds meer geïnvesteerd wordt in de zuinigere LED lampen. Dat neemt echter niet weg dat er geen lichtvervuiling meer is aangezien de lampen naast straten, pleinen, snelwegen, parken en gebouwen ook de lucht erboven verlichten.

Oorzaken

Lichthinder wordt o.a. veroorzaakt door: verkeerde plaatsing van lichtbronnen: de lichten worden zodanig geplaatst dat er rechtstreekse overdracht is van licht in de atmosfeer; te hoog vermogen van de lichtbronnen: door het hoog vermogen van de lichtbronnen is er een zeer sterke reflectie naar de atmosfeer; combinatie van beide; te veel lichtbronnen; te lang laten branden van lichtbronnen.

Voor- en nadelen

Aan het gebruik van kunstlicht zitten vele nadelen (en enkele voordelen) verbonden zoals Astronomische nadelen zoals het niet kunnen zien van sterren; menselijke nadelen zoals verblinding, verstoring nachtrust, biologische klok verward, fysiologische effecten zoals depressie etc.; economische nadelen zoals verspilling licht, onnodige financiële kosten etc. Uiteraard zijn er ook ecologische nadelen voor het milieu zoals de verstoring van de groei van planten en de nachtrust van dieren.

Enkele voordelen zijn dat een goed verlichte omgeving mensen een veilig gevoel geeft waarbij de lichtintensiteit niet zo heel veel uitmaakt en dat er een 24uurs economie mogelijk is dankzij de verlichting.

Voorkomen

Lichtvervuiling kan voorkomen worden door de verlichting op bepaalde tijden uit te doen, iets waarmee men in België op o.a. de snelwegen al enkele jaren geleden mee begonnen is. Constructies zoals kerken en monumentale gebouwen hoeven niet de hele nacht verlicht te zijn en straatlantaarns dienen niet meer naar beneden en boven maar slechts naar beneden gericht te zijn. daarnaast is het gebruik van andere soorten verlichting zoals intelligente lampen die beweging waarnemen ook aan te raden maar dat is nu nog erg duur.

Ga naar de inhoud