Leer Andalusië kennen tijdens deze camper roadtrip

Leer Andalusië kennen tijdens deze camper roadtrip
Beeld: Nerja

Leer Andalusië kennen tijdens deze camper roadtrip

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Andalusië in het zuiden van Spanje is een prachtige regio om te ontdekken vanuit het comfort van je eigen (gehuurde) camper. Het is de bakermat van de flamenco, het stierenvechten en ook op culinair gebied heeft Andalusië veel te bieden. Zo is het beroemd om zijn sherry en olijfolie en staat het bekend om een aantal typische Andalusische gerechten zoals gazpacho Andaluz. Bruisende steden vol cultuur en historie, prachtige natuurparken met tal van hiking en wandelmogelijkheden, levendige badplaatsen met uitgestrekte zandstranden, culinaire hoogstandjes, en maar liefst zeven UNESCO Werelderfgoedlocaties – het betoverende Andalusië heeft voor ieder wat te bieden. Ter inspiratie hebben we hieronder een prachtige roadtrip samengesteld om met je camper te maken en het beste van de regio combineert. De roadtrip doet de bekende plaatsen Sevilla, Córdoba, Granada en Malaga aan én brengt je langs enkele unieke en minder bekende plekken plekken van de regio.

ROUTEAFSTAND
Van Sevilla naar Jerez de la Frontera91 km
Van Jerez de la Frontera naar Ronda122 km
Van Ronda naar Málaga152 km
Van Málaga naar Granada126 km
Van Granada naar Córdoba201 km
TOTAAL692 km

Sevilla en El Rocío:

We beginnen de roadtrip in de hoofdstad van Andalusië waar je jouw moderne en comfortabele camper ophaalt. Sevilla is een middelgrote stad, gebouwd op de oever van de rivier de Guadalquivir. Het historische centrum van de stad behoort tot een van de grootste historische binnensteden van Europa en met een overvloed aan historische gebouwen en monumenten, prachtige kerken en een mix van verschillende architectonische bouwstijlen en culturen wordt Sevilla ook wel een openluchtmuseum genoemd. Hét symbool van de stad is de enorme Kathedraal van Sevilla, het grootste gotische kerkgebouw ter wereld, en zijn iconische klokkentoren, de Giralda. Andere bezienswaardigheden die u niet mag missen, zijn het indrukwekkende Koninklijk Paleis van Sevilla (het Alcázar) met zijn prachtige paleistuinen en binnenplaatsen, de twaalfhoekige toren Torre del Oro en de wijk Triana die wordt beschouwd als de geboorteplaats van de flamenco.

Vanuit Sevilla kun je een uitstapje maken naar het kleine maar bijzondere dorp El Rocío op ongeveer een uur rijden. De tijd lijkt hier wel stil te hebben gestaan. In het cowboydorp, zoals El Rocío ook wel wordt genoemd, zijn er geen geasfalteerde straten en verplaatsen de inwoners zich nog per paard. Het grootste deel van het jaar is het een slaperig dorp, maar ieder jaar met Pinksteren wordt het overspoeld door miljoenen pelgrims en bezoekers om de Maagd van El Rocío te eren met als hoogtepunt de kleurrijke processie op Pinksterzondag die door de stoffige straten van het dorp trekt. El Rocío ligt naast Doñana Nationaal Park dat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken en in de buurt ligt een camping, mocht je er een aantal nachten willen blijven.

Campings in de buurt:

Area de Autocaravanas de Seville (parkeerplaats voor campers)
Avenue Maestranza Aérea, s/n
41011 Sevilla

Camping Dehesa Nueva
Carretera Isla Mayor, Km. 3,200
41849 Sevilla

Camping Villsom
Cádiz, N-IV, Km. 555
41703 Dos Hermanas, Sevilla

Camping La Aldea
Carretera de El Rocío, Km. 25
1750 El Rocío, Huelva

Jerez de la Frontera en Cádiz:

We vervolgen de roadtrip naar de stad Jerez de la Frontera (in het kort Jerez) die beroemd is om drie dingen: paarden, sherry en flamenco. Het herbergt onder meer de Koninklijke Andalusische Rijschool waar de beste paarden ter wereld worden gefokt en getraind evenals de officiële academie van de flamenco, het ‘Centro de Baile Jerez’. Jerez wordt beschouwd als de sherryhoofdstad van de wereld, want de kalkrijke bodem en het mediterrane klimaat lenen zich uitstekend voor het produceren van deze heerlijke alcoholische drank. Wanneer je door de smalle, geplaveide straatjes van het prachtige historische centrum loopt, komt de geur van sherry je van alle kanten tegemoet en een bezoek aan een sherry bodega inclusief proeverij is dan ook een echte must. Vergeet ook zeker niet het Moorse fort Alcázar de Jerez uit de elfde eeuw en de fraaie San Miguel kerk te bezoeken.

Vanaf de camping in de buurt van Jerez kun je ervoor kiezen een uitstapje te maken naar de havenstad Cádiz op een half uurtje rijden. Cádiz is een van de oudste continu bewoonde steden van West-Europa en staat bekend om zijn verbleekte architectuur, veroorzaakt door de zilte zeelucht die de gevels doet verbleken en afbrokkelen en de stad zijn unieke karakter geeft. Deze typische Andalusische stad heeft een goed bewaard historisch centrum waarvan sommige bezienswaardigheden al uit de twaalfde eeuw dateren. Bezoek onder meer de relatief nieuwe kathedraal uit de achttiende eeuw, geniet van een prachtig uitzicht over de stad vanaf Torre Tavira en proef Chicharrones de Cádiz, een typisch streekgerecht van langzaam geroosterde buikspek dat in kleine stukken is gesneden en wordt geserveerd met veel verse citroensap en gemalen komijn.

Campings in de buurt:

Camping Playa Las Dunas
P.º Marítimo de la Puntilla, s/n
11500, Cádiz

Camping Playa Aguadulce
Calle Carretera A-491 Km. 6,5
11520 Rota, Cádiz

Ronda (via Setenil de las Bodegas):

Andalusië is beroemd om zijn witgewassen dorpjes en onderweg naar Ronda rijden we een stukje over de charmante Ruta de los Pueblo Blancos (‘Straat van de Witte Dorpjes’) die door het bergachtige landschap kronkelt en negentien van zulke dorpjes passeert. Hoewel ieder dorp stuk voor stuk prachtig is, maken we een kleine omweg via misschien wel de meest bijzondere van allemaal: Setenil de las Bodegas. De witgekalkte huizen hier zijn namelijk in overhangende rotswanden gebouwd wat een unieke uitstraling geeft. Wandel door de twee belangrijkste straten van het dorp – de Cuevas del Sol (‘Grotten van de Zon’) en de Cuevas de la Sombra (‘Grotten van de Schaduw’) – die van elkaar worden gescheiden door de rivier de Guadalporcún, strijk neer op een van de gezellige terrasjes of bezoek onder meer de Torre del Homenaje, een overblijfsel van het fort van Setenil dat een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Na een paar uur rondlopen in Setenil de las Bodegas rijden we verder naar Ronda, een schilderachtig stadje dat gebouwd is op een spectculaire locatie aan weerszijden van de 100 meter diepe El Tajo kloof. De Romeinen gaven de stad de naam Ronda vanwege het rondom uitzicht dat het biedt over de kloof en het omliggende landschap. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door drie bruggen die de kloof overspannen, waarvan de beroemdste en meest iconische de Puente Nuevo (Nieuwe Brug) is. Voor een spectaculair uitzicht op de brug, loop naar het nabijgelegen uitzichtpunt Mirador de Aldehuela. Ook de kerk Santa María la Mayor en Plaza de Toros zijn de moeite waard om te bekijken. Of bezoek Museo Del Bandolero (Bandietenmuseum) dat geheel gewijd is aan de vele schurken en bandieten die zich in de negentiende eeuw in de nabijgelegen heuvels schuilhielden en de bevolking van het stadje destijds terroriseerden.

Campings in de buurt:

Camping El Sur
Carretera Ronda-Algeciras, Km. 1.5
29400 Ronda, Málaga

El Torcal de Antequera

De volgende stad op onze route is Málaga en je kunt ervoor kiezen vanuit Ronda rechtstreeks naar Málaga te rijden, maar je kunt ook een kleine omweg nemen langs natuurreservaat El Torcal de Antequera. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de indrukwekkende karstlandschappen die door de eeuwen heen door erosie zijn gevormd. De karstformaties hebben opvallende vormen en zorgen samen voor een uniek en bijna buitenaards landschap. In het park zijn ook diverse grotten en grouffes – ondergrondse kalksteenkoepels – te vinden en je kunt er genieten van prachtige wilde bloemen en planten, waaronder dertig orchideeënsoorten, en verschillende soorten inheemse dieren zoals de vale gier en de Spaanse steenbok.

Málaga:

Na zoveel reizen en sightseeing is het tijd om een paar dagen te ontspannen en af te koelen aan zee in het bruisende Málaga. Liever cultuur opsnuiven? Er zijn ook genoeg culturele en historische bezienswaardigheden om te ontdekken in Málaga, zoals de ruïnes van een Romeins theater, de beroemde kathedraal van Málaga waar je niet omheen kunt en het Alcazaba, een Moors fort uit de achtste en elfde eeuw dat gebouwd is op een heuveltop en een mooi uitzicht biedt over de stad.

Campings in de buurt:

Málaga Monte Parc
Arroyo Hondo
29130 Alhaurín de la Torre, Málaga

Camping Valle Niza Playa
N-340, s/n
29790 Benajarafe, Málaga

Cueva de Nerja en Frigiliana:

Je kunt er voor kiezen vanuit Málaga rechtstreeks naar Granada te rijden, maar het is ook zeker de moeite waard om via Nerja te rijden, een badplaats waar massatoerisme (vooralsnog) is uitgebleven. Hier kun je de indrukwekkende druipsteengrot Cueva de Nerja bezoeken met zijn enorme stalactieten en stalagmieten of een uitstapje maken naar Frigiliana, vaak beschouwd als het mooiste witte dorp van Andalusië. Zijn prachtige Moorse stadscentrum (Barribarto) met geplaveide straatjes, pittoreske doorkijkjes, en witgekalkte huisjes versierd met kleurrijke bloemen maakt het dorp een van de meest fotogenieke plekken in de regio. Een aanrader is om de zeven kilometer lange wandeling naar de top van de heuvel El Fuerta achter het dorp te maken, want vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de witte dorpen in de omgeving.

Campings in de buurt:

Camping El Pino
Urb, Av. Miguel de Cervantes 22
29793 Torrox, Málaga

Camping Tropical
N-340, Km. 315,4
18690 Almuñécar, Granada

Granada:

Op een heuvelachtig plateau in Granada ligt de meest bezochte bezienswaardigheid van Spanje: het Alhambra. Dit dertiende-eeuwse complex uit de tijd van de Moorse overheersing is maar liefst 140.000 vierkante meter groot en bestaat uit meerdere forten, paleizen en paleistuinen. Het is door UNESCO uitgeroepen als Werelderfgoed en per dag mogen er maar een bepaald aantal bezoekers naar binnen, dus reserveer je toegangskaartje op tijd! Andere hoogtepunten in Granada zijn de Kathedraal van Granada, een wandeling door de oude Arabische wijk van Granada (Albaicín) met zijn wirwar aan straatjes, charmante pleintjes en verschillende Moorse overblijfselen en ook de aangrenzende wijk Sacromonte met zijn grotswoningen in witgekalkte rotsen is de moeite waard om doorheen te lopen.

Campings in de buurt:

Camping Suspiro del Moro
Carr. Bailén-Motril 145
18630 Otura, Granada

Camping Reina Isabel
C. Laurel de la Reina 15
18140 La Zubia, Granada

Córdoba:

Onze roadtrip eindigt in Córdoba, de warmste stad van Europa. In de zomer is het er namelijk vaak maandenlang boven de 35 graden en dat is ook meteen de reden dat we aanraden deze roadtrip in het voorjaar of najaar te maken. Tijdens de zomermaanden kan het met name in het binnenland bloedheet worden. Ooit een van de belangrijkste steden ter wereld, tegenwoordig is Córdoba een levendige stad boordevol historische gebouwen en monumenten en eersteklas musea die het lange en rijke verleden van de stad weerspiegelen. Met name de Mezquita in het historische stadscentrum – dat overigens UNESCO Werelderfgoed is – is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Na het inleveren van de camper is het tijd om weer naar huis te gaan, maar bezoek voordat je vertrekt zeker nog even een van de Moorse badhuizen om jezelf weer even helemaal op te laden.

Campings in de buurt:

Camping La Albolafia
Cam. de la Vega, s/n
14420 Villafranca, Córdoba

Ga naar de inhoud