Spaanse schrijver Javier Marías overleden

Spaanse schrijver Javier Marías overleden
Beeld: Europa Press

Spaanse schrijver Javier Marías overleden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse schrijver en academicus Javier Marías is zondag 11 september 2022 op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Madrid, waar hij werd opgenomen voor een longaandoening. Zijn uitgever Alfaguara had op 15 augustus al gemeld dat de auteur leed aan een longaandoening ‘waarvan hij aan het herstellen was’. In 2012 sprak hij met de redactie van het glossy Spanje magazine ESPANJE! over zijn angst voor de dood.

Marias wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van de afgelopen 30 jaar Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden) uit 2011 was in Nederland een bestseller. Zijn nieuwste roman, Tomas Nevinson, stond al gepland voor verschijning in het Nederlands op 21 september tien dagen na zijn dood. Deze laatste roman is een reflectie op de grenzen van mogelijkheden, en stelt grote vragen over moraliteit en moord. Wat gebeurt er als je slechte daden negeert? Bestaat er zoiets als een goede moordenaar, die de wereld veel leed kan besparen met zijn misdaad? Of is moord nooit goed te praten, ongeacht de context? 

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Het is 1997. Tomas Nevinson woont in Madrid en heeft contact gelegd met Berta Isla, zijn ex-vrouw, en hun kinderen. Ze lijken hun relatie weer op te kunnen pakken, tot Tomas’ verleden hem opnieuw inhaalt. Hij krijgt bezoek van zijn oude leidinggevende, Bertram Tupra, die hem een bijzondere opdracht toevertrouwt: Tomas moet op zoek naar een vermeende terroriste van de ETA die tien jaar geleden betrokken is geweest bij enkele grote aanslagen. En als hij haar heeft gevonden, moet hij haar vermoorden.

Begonnen als vertaler

Javier Marías is de vierde van vijf zonen van de Spaanse filosoof Julian Marías (1914-2005) en de schrijfster Dolores Franco Manera (1912-1977).  Hij bracht een deel van zijn jeugd door in de Verenigde Staten, waar zijn vader lesgaf aan onder meer Yale en de UCLA. Voor zijn oom, filmregisseur Jesús Franco, vertaalde en bewerkte hij Dracula-verhalen tot filmscripts. Zijn eerste roman Los dominios del lobo schreef hij op twintigjarige leeftijd. Daarna vertaalde hij vooral andere schrijvers in het Spaans, onder wie Thomas Hardy, William Faulkner en Vladimir Nabokov. Voor zijn vertaling van Tristram Shandy van Laurence Sterne kreeg hij in 1979 de Premio Nacional de Traducción, de nationale vertaalprijs van Spanje. Tussen 1983 en 1985 doceerde hij Spaanse literatuur en vertaaltheorie aan de Universiteit van Oxford en Wellesley College in Massachusetts, waar ook zijn vader in de jaren vijftig enige tijd college had gegeven.

Internationale doorbraak

Zijn internationale doorbraak kwam in 1992 met de roman Corazón tan blanco (Een hart zo blank). Zijn boeken worden in 50 landen uitgegeven en zijn in meer dan 40 talen vertaald. Hij behoort tot de meest gelezen auteurs uit de Spaanstalige wereld en hij heeft bijgedragen tot de heropleving van de Spaanse literatuur vanaf het begin van de jaren negentig.  Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden, 2011) werd door de Spaanse krant El Pais uitgeroepen tot beste boek van 2011.

De thema’s van zijn romans

In zijn romans zijn geheimen en verraad steeds terugkerende thema’s. Vaak spelen zijn eigen ervaringen een rol in zijn romans. In Jouw gezicht morgen is de hoofdpersoon geobsedeerd door de taal. Hij wordt als Spaanse vertaler ingehuurd door een Engelse spionagedienst. Bij verdachte personen is het zijn taak vooral te letten op wat ze niet zeggen en verborgen proberen te houden, om vast te stellen of er sprake is van verraad. Aller zielen gaat over een Spaanse professor die als gasthoogleraar in Oxford aan de slag gaat. Hij begint een affaire met een getrouwde collega. Het boek is volgens een recensent vooral een uitvoerige aaneenschakeling van hersenspinsels van Marías zelf.

LEES VERDER op de website van ESPANJE! waar ook het hele interview te lezen is dat Henriëtte Aronds in 2012 met Javier Marías had.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud