Steeds minder praatpalen langs de Spaanse snelwegen te zien

Steeds minder praatpalen langs de Spaanse snelwegen te zien
Beeld: Autopistas Abertis / web

Steeds minder praatpalen langs de Spaanse snelwegen te zien

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je regelmatig op een Spaanse snelweg rijdt dan ben je bekend met de vorm en kleur van de Spaanse praatpalen, ook wel ‘postes SOS’ genoemd. Het gaat om oranje kasten (niet echt palen) met daarop in het groot SOS geschreven. Deze praatpalen worden beheerd door de Spaanse verkeersdienst DGT maar er zijn er steeds minder te zien.

Pas in 1982 kwamen de Spaanse praatpalen in het straatbeeld en werden ze overal langs de snelweg geplaatst zodat als een automobilist pech had hulp kon vragen. Gedurende tientallen jaren werd daar veel gebruik van gemaakt maar de technologie met mobiele telefoons heeft ervoor gezorgd dat ook in Spanje de ‘postes SOS’ verdwijnen.

In Spanje waren langs 7.000 kilometer aan snelwegen oranje praatpalen te vinden waarbij in principe elke twee kilometer een praatpaal geplaatst werd zodat automobilisten met pech niet te ver hoefden te lopen. In 1999 stonden in heel Spanje 53.320 praatpalen of ‘postes SOS’ langs de Spaanse wegen. Maar in 2009 was dat aantal al gereduceerd tot 11.879 praatpalen. Nu zijn er nog iets meer dan 1.700 te vinden. 

Dat jaar stelde men vast dat er voor elk hulpverzoek via de praatpaal 117 hulpverzoeken via de mobiele telefoon binnenkwamen bij de hulpdiensten. In 2011 onderzocht men of het nog nodig was en wat de kosten zouden zijn van de praatpalen. Elke hulpverzoek via een ‘poste SOS’ had een kostprijs van 360 euro en jaarlijks zou de DGT 2 tot 3 miljoen euro moeten uitgeven aan onderhoud. Maar de DGT had ook uitgerekend dat het een half miljoen euro zou kosten om alle nog resterende praatpalen te verwijderen. Men koos voor de laatste optie.

Op dit moment zie je nog maar zelden een praatpaal langs de snelweg staan en deze doet het in de meeste gevallen ook niet meer. Alleen op die plaatsen waar geen of weinig mobiel bereik is zijn nog straatpalen te vinden en ook in tunnels moeten praatpalen zijn omdat daar minder tot geen mobiel bereik is.

Maar hoe meld je dat je pech hebt onderweg nu de praatpalen in Spanje verdwenen zijn? In principe is het eerste wat je moet doen de verzekeringsmaatschappij bellen, zij nemen contact op met een sleepdienst. Dat kan echter ook door 902.200.320 te bellen, dat kan via de smartphone app eCall, dat kan via het Twitter-kanaal @infoautopista, dat kan via e.mail via autopistas@autopistas.com. 

WEETJE: In Nederland beheerde de ANWB tot 2017 de gele praatpalen waarvan er 3.330 te vinden waren. Sindsdien zijn ze allemaal verwijderd. Ook in Vlaanderen werden in 2017 de praatpalen uitgeschakeld terwijl de praatpalen in Wallonië nog tot 2020 in gebruik waren.

Ga naar de inhoud