Voedselprijzen stegen in augustus met 283 procent van de boer tot consument

Voedselprijzen stegen in augustus met 283 procent van de boer tot consument
Beeld: Canva

Voedselprijzen stegen in augustus met 283 procent van de boer tot consument

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De prijs van voedsel, van de oorsprong van de boer tot aan de consument, steeg in de maand augustus met gemiddeld 283%. Groenten en fruit zoals knoflook, sla, pruimen en wortelen zijn de producten die het meest zijn gestegen in prijs gedurende de hele maand, allemaal boven 500%.

Uit het laatste rapport van de Prijsindex in Oorsprong en Bestemming (IPOD) van voedsel blijkt dat dit in augustus 3,83 was wat betekent dat de prijs van voedsel van herkomst (boer) tot bestemming (consumen) dat aantal keer vermenigvuldigde. De prijzen stegen zich in alle sectoren maar wel met verschillen tussen de landbouw- en veeteeltproducten.

Het minste verschil werd geregistreerd bij eieren waarvan de prijzen tussen boerderij en consument met 33% stegen terwijl de prijzen van extra virgen olijfolie 47% stegen. Bij koemelk is dat een ander verhaal want de boer ontvangt 0,42 euro per liter terwijl de consument melk koopt voor 0,83 euro, een stijging van 98% dus.

Als gekeken wordt naar aardappelen dan werd geregistreerd dat boeren in augustus per kilo 0,34 euro ontvingen maar dat deze voor 1,57 euro verkocht werden, een enorme stijging van 362%. Iets soortgelijks geldt ook bij de watermeloen die 1,49 euro per kilo kostte in de winkels maar waar de boer maar 0,46 euro per kilo voor krijgt, een verschil van 224%.

De grootste stijging werd echter genoteerd bij pruimen met een verschil van maar liefst 541% tussen de prijs die de boer krijgt en wat de consument betaalt. In het geval van vlees zijn rund en lam het duurst in de hele voedselketen, met respectievelijk 280% en 272% prijsverschil tussen de boer en de consument.

Ga naar de inhoud