De grootste rotonde van Europa staat in Extremadura en is 1,3 km lang

De grootste rotonde van Europa staat in Extremadura en is 1,3 km lang
Beeld: Turismo de Extremadura / web

De grootste rotonde van Europa staat in Extremadura en is 1,3 km lang

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft meer dan 80.000 rotondes, goed voor 591 rotondes per miljoen inwoners. Dat is het op een na hoogste aantal van Europa, na Frankrijk, dat er 967 per miljoen inwoners heeft. Maar Spanje heeft wel de eer de grootste rotonde van Europa te hebben. Deze is te vinden in Extremadura.

In het dorpje Esparragosa de Lares in de provincie Badajoz ligt een kolossale rotonde. Hij is 1,3 kilometer breed, 400 meter hoog en 161 meter boven het omringende terrein. De rotonde is niet bewegwijzerd als een rotonde, omdat het geen kruising is. De rotonde omcirkelt met een weg de Cerro Masatrigo, een geologische formatie die ook wel de Magische Berg wordt genoemd. De berg valt op door zijn kegelvorm en is beroemd om de wandelroutes die er zijn.

Na de bouw van de stuwdam van La Serena, het grootste stuwmeer van Spanje, werd de Cerro Masatrigo een schiereiland in het water. Nu is deze weg van één rijbaan in één richting, die nergens lijkt te eindigen, de verbinding tussen de dorpen Esparragosa de Lares en Cabeza del Rey. De weg is bereikbaar via twee bruggen die over het water gaan.

De Cerro Masatrigo is het zesde natuurmonument van Extremadura. Het is een bijzondere plek met een overvloedige natuur en een uniek landschap. De dehesas, met veel eiken en kurkeiken, zijn een belangrijk onderdeel van het landschap. De Cerro Masatrigo maakt ook deel uit van het Natura 2000-netwerk en is een Vogelbeschermingsgebied. Volgens sommige historici zou er in de nabijgelegen Sierra de Lares een Arabische vesting hebben gestaan.

De rotonde in Badajoz is met zijn 1,3 kilometer breed de grootste van Europa, maar niet van de wereld. Die titel behoort toe aan een rotonde in Maleisië van 3,5 kilometer lang. Deze rotonde ligt in de stad Putrajaya, nabij de hoofdstad Kuala Lumpur.

  • rotonde1
  • rotonde2
  • De grootste rotonde van Europa staat in Extremadura en is 1,3 km lang
  • rotonde4
Ga naar de inhoud