Gemeente Benidorm vraagt uitstel sloop wolkenkrabbers

Gemeente Benidorm vraagt uitstel sloop wolkenkrabbers
Beeld: via Booking.com

Gemeente Benidorm vraagt uitstel sloop wolkenkrabbers

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft in 2018 besloten dat de twee wolkenkrabbers (rascacielos) Gemelos 28 die gebouwd zijn bij de Punta Llisera in Benidorm gesloopt moeten worden. Het gaat om twee flats met elk 21 verdiepingen hoog en 171 appartementen. De gemeente Benidorm moet voor de kosten van 100 miljoen euro opdraaien, maar heeft om uitstel gevraagd.

De Valenciaanse autoriteiten hebben in 2005 toestemming gegeven voor de bouw van de twee appartementencomplexen die bekendstaan als Gemelos 28. In 2012 oordeelde een rechter echter dat de bouwvergunningen ten onrechte waren gegeven waarna het bouwbedrijf naar het hooggerechtshof stapte. Deze heeft 6 jaar later in 2018 geoordeeld dat de flats gesloopt moeten worden omdat ze illegaal gebouwd zijn.

De twee wolkenkrabbers staan vier tot zes meter te dicht bij de kust, in een gebied dat beschermd is vanwege zijn natuurlijke waarde en een zone van openbare grondbescherming is. Als de torens zouden worden afgebroken, zouden ze weer op dezelfde plek kunnen worden herbouwd, maar dan vier meter verder van de kust. Op die manier zouden ze niet langer in strijd zijn met de kustwet.

Dankzij deze uitspraak moest de Generalitat Valenciana meer dan 100 miljoen euro aan sloopkosten en schadevergoedingen gaan betalen aan de kopers van de appartementen. Deze werden toentertijd verkocht voor bedragen tussen de 400.00 en 700.000 euro. 84 appartementen waren van Russen en 13 van kopers uit Arabië, waar ook nog 153 garageplaatsen opgeteld moesten worden.

De schadevergoedingen aan de eigenaren van de gebouwen die gesloopt moeten worden, bedragen 58,9 miljoen euro. De rechtbank heeft bepaald dat daar nog eens 20% bovenop komt, wat het bedrag op 70,8 miljoen euro brengt. De regionale overheid heeft dit bedrag al gereserveerd. De kosten van de sloop moeten daar nog bij opgeteld worden. Volgens bronnen die door deze krant zijn geraadpleegd, zou dit het totale bedrag kunnen opdrijven tot 100 miljoen euro.

De gemeente van Benidorm is tegen de sloop van de twee wolkenkrabbers. Het gemeentebestuur vindt namelijk dat de sloop een negatieve impact op het milieu kan hebben. De sloop kan veel afval veroorzaken en de kust kan worden beschadigd door vallend puin. Ook kan het stof en andere materialen in het water terechtkomen, waardoor het water vervuild kan raken.

Als alternatief voor de sloop van de twee wolkenkrabbers, kan de kustwet worden aangepast om de situatie van deze gebouwen te legaliseren. Ook is voorgesteld om het strandpad te verbreden met een loopbrug, waardoor de gebouwen niet langer in beschermd gebied staan.

Ga naar de inhoud