menu

Jonge Spaanse vrijwilligster sterft aan het front in Oekraïne

Jonge Spaanse vrijwilligster sterft aan het front in Oekraïne
Beeld: Road to Belief / web

Jonge Spaanse vrijwilligster sterft aan het front in Oekraïne

De 32-jarige Emma Igual stond aan het hoofd van een NGO die actief was in Oekraïne. Tijdens een missie aan het front kwam ze jammerlijk om het leven en werd zo het tweede Spaanse slachtoffer in de bloedige oorlog in het Oosten van Europa.

Emma Igual was de medeoprichtster van de NGO Road to Relief. Ze richtte die organisatie al op één maand na het begin van de oorlog. Road to Relief specialiseerde zich in de bijstand en evacuatie van burgers die zich in oorlogsgebied bevinden.

Afgelopen zaterdag was Igual op weg met drie vrijwilligsters in een auto, toen het voertuig In Chasiv Yar (vlakbij Bachmut) onder vuur werd genomen door Russische troepen. Igual was onderweg naar het dorp Ivanivske, dat vlakbij de frontlinie ligt. Ze wilde er met haar team de buurtbewoners steunen. Het projectiel maakte een eind aan het leven van Igual en de Canadese vrijwilliger Anthony Ihnat.

Road to Relief werkte alleen maar met burgers samen. Ze deden alles om de dagelijkse terreur van de Russische bezetter tegen te gaan. Het verlies van de twee dappere vrijwilligers is dan ook bijzonder triest.

Emma Igual is jammer genoeg de eerste Spaanse vrouw die sterft in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In juni 2022 stierf ook al een zekere Ángel Adrover, een man uit Mallorca die zich vrijwillig aansloot bij het Oekraïense vreemdelingenlegioen.  De Spaanse regering raadt uiteraard nog steeds elke reis naar het oorlogsgebied ten stelligste af.