Search
menu
Search

Pretpark PortAventura staat voor één miljard euro te koop

Pretpark PortAventura staat voor één miljard euro te koop
Beeld: via canva.com & freepik

Pretpark PortAventura staat voor één miljard euro te koop

Investindustrial en KKR, twee private equity-fondsen, willen PortAventura, het grootste en drukst bezochte pretpark in Spanje, verkopen. De transactie zal naar verwachting rond de 1 miljard euro bedragen. De fondsen hebben nog geen uitspraken gedaan over het onderwerp. PortAventura is te vinden aan de Costa Dorada in de kustplaatsen Salou en Vilaseca in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië.

Het Italiaanse investeringsfonds Investindustrial heeft PortAventura in de afgelopen tien jaar groot gemaakt. Vijftien jaar geleden kocht het de helft van het park, en in 2012 nam het alle aandelen over van Criteria (CaixaBank). Een jaar later kwam KKR, een Amerikaans investeringsfonds, als partner aan boord. Sindsdien heeft PortAventura World een groot aantal nieuwe attracties en themagebieden geopend, waaronder Ferrari Land en Sésamo Aventura.

De eigenaren van PortAventura hebben ook in het hotelwezen geïnvesteerd. Ze hebben nieuwe hotels gebouwd, waaronder het eerste vijfsterrenhotel binnen het resort. In de afgelopen jaren hebben ze ook twee hotels buiten Spanje overgenomen.

PortAventura World heeft in 2021 een winst van 8,8 miljoen euro behaald, na een verlies van meer dan 56 miljoen euro in 2020. In 2022 trok het park bijna 5,1 miljoen bezoekers. Voor 2023, met een langere openingsperiode, is de verwachting dat 5,3 miljoen bezoekers zullen komen.

PortAventura is een attractiepark in Salou en Vilaseca. Het park werd geopend in 1995 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste attractieparken in Europa. Het park heeft een thema van verschillende landen en culturen, met attracties en shows uit Mexico, China, Polynesië, Far West en het Middellandse Zeegebied. In 2002 werd het park uitgebreid met een tweede themapark, Ferrari Land.

Ga naar de inhoud