menu

Zeewater temperatuur tot 31,2 graden gestegen bij de Balearen

Zeewater temperatuur tot 31,2 graden gestegen bij de Balearen
Beeld: Puertos del Estado

Zeewater temperatuur tot 31,2 graden gestegen bij de Balearen

De temperatuur van het zeewater in de Middellandse Zee is dit jaar opnieuw tot recordhoogte gestegen. De hoogste gemeten temperatuur was 31,21 graden en werd op 24 augustus om 15 uur bij de boei van Dragonera bij de Balearen geregistreerd. Dit is niet hoger dan het record van 31,36 graden dat in augustus 2022 werd gevestigd, dus een nieuw all-time record is in 2023 (nog) niet gevestigd.

Het netwerk van boeien (boyas) langs de Spaanse kust van ‘Puertos del Estado’ heeft wel twee andere nieuwe records gevestigd. De boei van Melilla, die sinds 2010 actief is, registreerde op 19 juli een temperatuur van 30,6 graden. Dit is de hoogste temperatuur die ooit is gemeten door dit netwerk. Ook de boei van Barcelona, die sinds 2004 actief is, heeft een record gevestigd. Op 21 augustus werd hier een temperatuur van 30,5 graden gemeten.

Het netwerk van boeien in diep water van Puertos del Estado heeft geen absoluut record gevestigd, maar vijf van de boeien hebben wel individuele records gevestigd. In de Middellandse Zee werd op 20 augustus om 15 uur lokale tijd een temperatuur van 29,12 graden gemeten bij de boei van Cap de Begur (Girona). Op 26 augustus om 18 uur werd een temperatuur van 28,5 graden gemeten bij de boei van Cabo de Gata (Almería).

De zeewatertemperatuur aan de Cantabrische en Galicische kust is dit jaar ook tot recordhoogtes gestegen. Op 24 augustus werd een temperatuur van 23,25 graden gemeten bij Cabo de Peñas (Asturië), op 20 en 23 augustus werd een temperatuur van 22,9 graden gemeten bij Villano-Sisargas (Galicië) en op 23 augustus werd een temperatuur van 21,08 graden gemeten bij Cabo Silleiro (Galicië).

Hoe wordt de watertemperatuur gemeten?

De temperatuur van het zeewater wordt elk uur gemeten door de boeien of in het Spaans ‘boyas’. De duur van de meting varieert van 1 tot 10 minuten, afhankelijk van het type boei. Op basis van deze metingen wordt een gemiddelde berekend dat representatief wordt geacht voor dit uur. De temperatuursensor bevindt zich op verschillende diepten, afhankelijk van het type boei. In de diep water boeien van het zogenaamde buitennetwerk (Red Exterior) bevindt hij zich op 3 meter diepte en in de kustboeien (boyas costeras) bevindt deze zich aan de basis van het casco, op ongeveer 1 meter diepte.

Puertos del Estado heeft een netwerk van 15 boeien in diepe wateren, 12+2 boeien aan de kust, 41 mareografen aan de Spaanse kust, 24 meteorologische sensoren en 4 radaren met hoge frequentie, waarvan 3 worden gedeeld met andere instellingen.