Overzicht van minimumlonen afgelopen tien jaar in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje staat niet bekend om het Europese land met de hoogste minimumlonen waarbij deze ver onder de 1.000 euro bruto per maand liggen. Deze week is de regeringspartij PSOE met de formatie Podemos overeengekomen dat het minimumloon in 2019 moet gaan stijgen naar 900 euro bruto per maand. Maar hoe is de evolutie geweest van het Salario Mínimo Interprofesional (SMI) de laatste 10 jaar?

Afgelopen donderdag zijn de politieke partijen PSOE en Podemos overeengekomen dat het minimumloon in Spanje in 2019 moet stijgen naar 900 euro. PSOE wilde een stijging naar 850 euro terwijl Podemos 1.000 euro bruto per maand wilde hebben waarna beide partijen uiteindelijk 900 euro afspraken. Het huidige minimumloon (2018) is 735,90 euro bruto per maand.

Het bruto minimumloon de afgelopen 10 jaar

In 2007 was het minimumloon nog 570,60 euro wat naar 600 euro steeg in 2008 en naar 624 euro in 2009. Het jaar 2010 zag een verhoging van het minimumloon naar 633,30 euro wat in 2011 nog 641,40 euro was, hetzelfde als in 2012. In 2013 steeg het salario mínimo een klein beetje naar 645,30 euro wat hetzelfde bedrag was als in 2014.

In 2015 steeg het minimumloon in Spanje naar 648,60 euro en in 2016 was dat nog 655,20 euro maar steeg dat in 2017 na veel druk op de toenmalige PP-regering naar 707,60 euro en in 2018 naar de huidige 735,90 euro per maand wat 24,53 euro per dag is en 10.302,10 euro op jaarbasis (14 betalingen).

Mocht de staatsbegroting door het Spaanse parlement worden goedgekeurd dan zal het Salario Mínimo Interprofesional (SMI) ofwel het bruto minimumloon in 2019 stijgen naar 900 euro per maand.

Wat is het minimumloon

Volgens het Ministerio de Empleo y Seguridad Social is het Salario Mínimo Interprofesional (SMI) een bedrag dat een werknemer wettelijk minimaal moet krijgen voor een arbeidsdag of maand, zonder onderscheid wat betreft mannen of vrouwen, waarbij de leeftijd er niets toe doet en het gaat om medewerkers ongeacht met een vast of tijdelijk contract.

In Spanje gaat het gewoonlijk om 14 betalingen in tegenstelling tot andere Europese landen waar dit meestal 12 betalingen zijn. Sinds 1982 stelt de Raad van Ministers het minimumloon voor het volgende jaar meestal vast tijdens de laatste vergadering van het jaar.

Andere landen

Terwijl het bruto minimumloon in Spanje in 2018 is vastgesteld op 735,90 euro en dat dus eventueel kan stijgen naar 900 euro in 2019, is dat in de meeste diverse andere EU-landen  hoger. Zo is het wettelijke minimumloon in Nederland 1.594,20 euro, in België 1.562,60 euro, in Duitsland 1.498 euro en in Frankrijk 1.480,30 euro. Spanje staat op deze lijst op de 9e plaats.

In Portugal is het minimumloon echter minder dan in Spanje, te weten 649,80 euro en in Griekenland 683,80 euro. In landen zoals Servië en Bulgarije is het minimumloon echter niet meer dan 300 euro per maand.

Uiteraard is het leven in sommige landen duurder of goedkoper en zullen veel lezers aangeven dat het leven in Spanje goedkoper is maar vergis je daar niet in. Het leven mag dan goedkoop lijken als je vanuit Nederland of België naar Spanje gaat op vakantie of om te wonen (met een zak geld) maar voor de gemiddelde Spaanse arbeider is het leven duur in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Er is een groot verschil tussen Nederland en Spanje: in Nederland is het minimum loon gebaseerd op de gemiddelde levenskosten. Dit is in Spanje niet het geval. Spanje is daarom een van de landen met laagste bestedingsvermogens per gezin in de EU. In andere woorden de levenskosten zijn zeker niet veel lager ( bijvoorbeeld 50% ten opzichte van Nederland). Een minimumloon stelt dus niks voor als het niet gekoppeld is aan de levenskosten van een land. Ik woon zelf in Valencia en daar zijn de huur en koop prijzen even duur als ik Nederland bijna. Je kunt wel voorstellen dat… Lees verder »

Allemaal leuk en aardig…
Het probleem is echter dat men niet goed weet waar ze het geld vandaan moeten halen, zeker als de belastingen voor bedrijven ook nog eens verhoogd worden.

Bedrijven krijgen zodoende aan 2 kanten extra lasten: hogere salarissen en meer belasting. Dat zal dus waarschijnlijk weer leiden tot ontslagen…

Ik denk dat er een fout in de tekst staat. !!!
In Spanje gaat het gewoonlijk om 14 betalingen in tegenstelling tot andere Europese landen waar dit meestal 12 betalingen zijn. Ik denk dat het andersom is dat er in alle andere landen 14 betalingen zijn en in Spanje slechts 12 ! Ik werk hier meer dan 15 jaar en ik heb maar 12 betalingen met inbegrip van een aalmoes voor vakantie en eindejaar zon een 50€ permaand dus 600€ op jaarbasis maar wel al verwerkt in mijn maandelijks loon !!!!

Het WML in N L is €1594,20. In Spanje €735,90
Als de producten evenredig goedkoper zijn ,die men nodig heeft is het. niet zo erg . De medicijnen zijn zeker de helft van de kosten hier. Of je daar kan leven als man /vrouw met ieder AOW . Lijkt mij wel zeker als men daar geen huurkosten heeft
Graag neem ik van u aan of dit correct is

Met vriendelijke groet.
Jan van den Broek

2018 naar de huidige 735,90 euro per maand wat 24,53 euro per dag is . Hoelang zijn de dagen hier . Ken hier in de buurt 2 bars aanvang tijd 12 uur middag tot sluiting in de nacht . Nu kan dat in de winter wel eens meevallen dat het niet meer dan 10 a 11 uur per dag is maar zomers is dat vaak 13 a 14 uur .
Dus wie moeten zich houden aan de wet , of telt die wet niet in Andalucia.

Zonder iets aan de inhoud van het artikel af te willen doen staan er stotende fouten in. Als eerste de opmerking dat in de meeste EU- landen het minimumloon hoger is dan in Spanje: dit is onjuist. Feit: in slechts 7 landen is dit hoger dan in Spanje, in maar liefst 14 landen lager. In 6 landen is geen minimumloon. Het laat zich raden wat men daar verdient.
Tot slot noemt u Servië . Dit is geen EU- land.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.