skip to Main Content
Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
123rf

Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

123rf

MADRID – De regen van de afgelopen dagen op veel plaatsen in Spanje heeft ervoor gezorgd dat er een grotere aanwezigheid is van de vliegende mieren. De mieren met vleugels heten in het Spaans “hormigas con alas” of in het kort “alúas” die op zoek gaan naar plaatsen om nieuwe mierenhopen (hormigueros) te bouwen.

Met de herfstregens en de lagere temperaturen komen ook de mieren met vleugels naar boven. Het gaat in dit geval om de mieren die zich kunnen voortplanten (de werkmieren zijn steriel) en normaal gesproken de mierennesten niet verlaten. Als het regent ontwikkelen deze mieren vleugels om te voorkomen dat ze verdrinken als het regent.

De vliegende mieren of mieren met vleugels verlaten hun nesten om aan de verdrinkingsdood te ontkomen en om zich voort te planten waarna de mannetjesmieren meteen nieuwe mierenhopen te bouwen. Daarbij maken ze gebruik van de minder harde grond die zacht is geworden door de regen.

Na het bouwen van de mierenhopen sterven de mannetjesmieren (want die kunnen niet eten), blijven de vrouwtjes-mieren over die hun vleugels verliezen om de eieren te planten en automatisch koningin worden van de nieuwe mierenhoop.

Als de vliegende mieren eenmaal hun nieuwe huis hebben verliezen ze hun vleugels en blijven ze in hun mierenhoop om zich te beschermen tegen de kou. Deze mieren komen weer tevoorschijn bij de eerste herfstregens het jaar daarop waarbij ook de baby-mieren beginnen met het verzamelen van voedsel voor de Koningin en de levenscirkel weer begint.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Hier een berichtje van GEEN mierenliefhebber
  Hoe krijg je de mieren weg?

  Je werkt het beste preventief. Met deze tips kom je al een eind verder:
  ◦Vermijd kiertjes en gaatjes in huis. Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes.
  ◦Probeer dode boomstronken en rottend hout uit je tuin te halen, ze zijn een ideaal woonplaatsje voor een nieuwe kolonie.
  ◦Mieren houden niet van lavendel en rozemarijn. Enkele van deze planten in je tuin zijn dus zeker een goed idee.
  ◦Mieren houden ook niet van peper of koffie. Strooi hier en daar wat in de buurt op kritieke plaatsen in de tuin en de beestjes zullen vanzelf een ander onderkomen zoeken.
  Of anders………………..mierenverdelger

 2. Dit is helemaal nep ik ben een mieren houder en geen èèn mieren soort vliegt Door het regen en in het herfst en de mannetjes mieren beginnen niet eens met de nest de mannetjes gaan gelijk dood naar het paren. Er zijn ook geen baby mieren dat zijn de larven die doen niks elke mier die je ziet is een volwassen mier dus DEZE NIEUWS IS NEP DIT IS NİET HET LEVEN VAN DE MIEREN

  1. Ok, bedankt voor je inzet (en dat gezeur over nep news enzo). Het is vertaald uit een artikel in de Spaanse krant, dat is wat we doen met het nieuws hier. Als je andere informatie hebt, wijs ons dan in de juiste richting met meer informatie in plaats van meteen te schrijven over nep news en blabla. Alle hulp is welkom maar gezever helpt niets. En mierenhouder??? Waar worden de mieren dan voor gebruikt?

   1. Een mierenneuker (correct Nederlandstalig woord) ken ik (en zelfs meerdere soms op dit forum), maar ik ben ook wel benieuwd naar een “mierenhouder”.
    Graag wat uitleg Ahmetcan. Let wel, dit is geen spot, enkel nieuwsgierigheid.

 3. Wat een hullshit over die vliegende mieren die komen zodat ze weg kunnen vliegen als het regent. Die vliegende mieren komen puur om het mierengeslacht door te zetten. Dit noemen ze een bruidsvlucht en dit gebeurt een paar keer per jaar van begin zomer tot begin herfst. Dat de gevleugelde mieren dan zelf een mierenhoop maken klopt ook niet. Pas nadat de eerste werksters uitkomen kan er pas een mierenhoop ontstaan omdat de werksters die bouwen.

  1. Het verhaal van Emiel klopt. In het voorjaar komen ze vaak dezelfde dag tevoorschijn! Dat heeft met de weersomstandigheden te maken vermoed ik. Na een paar dagen zijn ze allemaal weer verdwenen. Het is alleen een beetje lastig als je buiten wilt eten….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken