Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
123rf

MADRID – De regen van de afgelopen dagen op veel plaatsen in Spanje heeft ervoor gezorgd dat er een grotere aanwezigheid is van de vliegende mieren. De mieren met vleugels heten in het Spaans “hormigas con alas” of in het kort “alúas” die op zoek gaan naar plaatsen om nieuwe mierenhopen (hormigueros) te bouwen.

Met de herfstregens en de lagere temperaturen komen ook de mieren met vleugels naar boven. Het gaat in dit geval om de mieren die zich kunnen voortplanten (de werkmieren zijn steriel) en normaal gesproken de mierennesten niet verlaten. Als het regent ontwikkelen deze mieren vleugels om te voorkomen dat ze verdrinken als het regent.

De vliegende mieren of mieren met vleugels verlaten hun nesten om aan de verdrinkingsdood te ontkomen en om zich voort te planten waarna de mannetjesmieren meteen nieuwe mierenhopen te bouwen. Daarbij maken ze gebruik van de minder harde grond die zacht is geworden door de regen.

Na het bouwen van de mierenhopen sterven de mannetjesmieren (want die kunnen niet eten), blijven de vrouwtjes-mieren over die hun vleugels verliezen om de eieren te planten en automatisch koningin worden van de nieuwe mierenhoop.

Als de vliegende mieren eenmaal hun nieuwe huis hebben verliezen ze hun vleugels en blijven ze in hun mierenhoop om zich te beschermen tegen de kou. Deze mieren komen weer tevoorschijn bij de eerste herfstregens het jaar daarop waarbij ook de baby-mieren beginnen met het verzamelen van voedsel voor de Koningin en de levenscirkel weer begint.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de redactie. Ook het gebruik van afbeeldingen is niet toegestaan omdat deze eventueel copyright beschermd zijn. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.