Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Regen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
123rf

MADRID – De regen van de afgelopen dagen op veel plaatsen in Spanje heeft ervoor gezorgd dat er een grotere aanwezigheid is van de vliegende mieren. De mieren met vleugels heten in het Spaans “hormigas con alas” of in het kort “alúas” die op zoek gaan naar plaatsen om nieuwe mierenhopen (hormigueros) te bouwen.

Met de herfstregens en de lagere temperaturen komen ook de mieren met vleugels naar boven. Het gaat in dit geval om de mieren die zich kunnen voortplanten (de werkmieren zijn steriel) en normaal gesproken de mierennesten niet verlaten. Als het regent ontwikkelen deze mieren vleugels om te voorkomen dat ze verdrinken als het regent.

De vliegende mieren of mieren met vleugels verlaten hun nesten om aan de verdrinkingsdood te ontkomen en om zich voort te planten waarna de mannetjesmieren meteen nieuwe mierenhopen te bouwen. Daarbij maken ze gebruik van de minder harde grond die zacht is geworden door de regen.

Na het bouwen van de mierenhopen sterven de mannetjesmieren (want die kunnen niet eten), blijven de vrouwtjes-mieren over die hun vleugels verliezen om de eieren te planten en automatisch koningin worden van de nieuwe mierenhoop.

Als de vliegende mieren eenmaal hun nieuwe huis hebben verliezen ze hun vleugels en blijven ze in hun mierenhoop om zich te beschermen tegen de kou. Deze mieren komen weer tevoorschijn bij de eerste herfstregens het jaar daarop waarbij ook de baby-mieren beginnen met het verzamelen van voedsel voor de Koningin en de levenscirkel weer begint.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hier een berichtje van GEEN mierenliefhebber Hoe krijg je de mieren weg? Je werkt het beste preventief. Met deze tips kom je al een eind verder: ◦Vermijd kiertjes en gaatjes in huis. Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes. ◦Probeer dode boomstronken en rottend hout uit je tuin te halen, ze zijn een ideaal woonplaatsje voor een nieuwe kolonie. ◦Mieren houden niet van lavendel en rozemarijn. Enkele van deze planten in je tuin zijn dus zeker een goed idee. ◦Mieren houden ook niet van peper of koffie. Strooi hier en daar wat in de buurt op kritieke… Lees verder »

Dit is helemaal nep ik ben een mieren houder en geen èèn mieren soort vliegt Door het regen en in het herfst en de mannetjes mieren beginnen niet eens met de nest de mannetjes gaan gelijk dood naar het paren. Er zijn ook geen baby mieren dat zijn de larven die doen niks elke mier die je ziet is een volwassen mier dus DEZE NIEUWS IS NEP DIT IS NİET HET LEVEN VAN DE MIEREN

Een mierenneuker (correct Nederlandstalig woord) ken ik (en zelfs meerdere soms op dit forum), maar ik ben ook wel benieuwd naar een “mierenhouder”.
Graag wat uitleg Ahmetcan. Let wel, dit is geen spot, enkel nieuwsgierigheid.

Wat een hullshit over die vliegende mieren die komen zodat ze weg kunnen vliegen als het regent. Die vliegende mieren komen puur om het mierengeslacht door te zetten. Dit noemen ze een bruidsvlucht en dit gebeurt een paar keer per jaar van begin zomer tot begin herfst. Dat de gevleugelde mieren dan zelf een mierenhoop maken klopt ook niet. Pas nadat de eerste werksters uitkomen kan er pas een mierenhoop ontstaan omdat de werksters die bouwen.

Het verhaal van Emiel klopt. In het voorjaar komen ze vaak dezelfde dag tevoorschijn! Dat heeft met de weersomstandigheden te maken vermoed ik. Na een paar dagen zijn ze allemaal weer verdwenen. Het is alleen een beetje lastig als je buiten wilt eten….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.