Autonome regio’s Spanje ontvangen toch de beloofde overheidsfinanciering

Autonome regio’s Spanje ontvangen toch de beloofde overheidsfinanciering
Beeld: 123rf / Pixabay

Autonome regio’s Spanje ontvangen toch de beloofde overheidsfinanciering

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er was al enige tijd een politieke rel tussen het ministerie van Belastingzaken en de autonome regio’s in Spanje wat betreft de beloofde financiering. Volgens de demissionaire minister María Jesús Montero was haar afdeling op laste van de staatsadvocaat niet bevoegd om 7 miljard euro te verdelen onder de autonome regio’s in Spanje. De reden daarvoor is dat er op dit moment geen regering is waardoor sommige beslissingen niet genomen kunnen worden en men het moet doen met de oude staatsbegroting.

Maar aan dit probleem is nu een einde gekomen nadat de minister een mogelijkheid heeft gevonden om de autonome regio’s toch de beloofde financiering te geven (volgens veel regio’s wordt dat gezien als een verkiezingsstunt). Het gaat om veel geld, te weten 4,68 miljard euro voor de autonome overheden en nog eens 822 miljoen euro voor de gemeenten met dus een totaal van 5,5 miljard euro.

Afgelopen vrijdag wist de demissionaire regering tijdens de gebruikelijke vrijdagse ministerraad de financiering goed te keuren via een koninklijk besluit. Dat houdt in dat de komende dagen de 5,5 miljard euro verdeeld gaat worden onder de regioregeringen en gemeenten.

Catalonië is de autonome regio die het meeste geld zal ontvangen met 875 miljoen euro gevolgd door Andalusië met 831 miljoen euro en de regio Madrid met 679 miljoen euro. De regio Valencia ontvangt 460 miljoen euro terwijl Castilla y León 298 miljoen, Castilla-La Mancha 226 miljoen en de Canarische Eilanden 206 miljoen euro ontvangen. 

Deze bedragen worden onder meer berekend aan de hand van de belastingen zoals de IRPF (loonbelasting) of IVA (BTW) die door de autonome regio’s zijn overgedragen aan de staatskas. Deze fondsen worden het hele jaar door vrijgegeven maar regelmatig (na elke tweede keer) wordt gekeken naar wat de autonome regio’s te veel hebben ontvangen (dan moet men het verschil teruggeven) of te weinig hebben ontvangen (dan ontvangt men wat ontbreekt).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.