Autonome regio’s Spanje ontvangen toch de beloofde overheidsfinanciering

Oeps ... foto ontbreekt!

Autonome regio’s Spanje ontvangen toch de beloofde overheidsfinanciering

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er was al enige tijd een politieke rel tussen het ministerie van Belastingzaken en de autonome regio’s in Spanje wat betreft de beloofde financiering. Volgens de demissionaire minister María Jesús Montero was haar afdeling op laste van de staatsadvocaat niet bevoegd om 7 miljard euro te verdelen onder de autonome regio’s in Spanje. De reden daarvoor is dat er op dit moment geen regering is waardoor sommige beslissingen niet genomen kunnen worden en men het moet doen met de oude staatsbegroting.

Maar aan dit probleem is nu een einde gekomen nadat de minister een mogelijkheid heeft gevonden om de autonome regio’s toch de beloofde financiering te geven (volgens veel regio’s wordt dat gezien als een verkiezingsstunt). Het gaat om veel geld, te weten 4,68 miljard euro voor de autonome overheden en nog eens 822 miljoen euro voor de gemeenten met dus een totaal van 5,5 miljard euro.

Afgelopen vrijdag wist de demissionaire regering tijdens de gebruikelijke vrijdagse ministerraad de financiering goed te keuren via een koninklijk besluit. Dat houdt in dat de komende dagen de 5,5 miljard euro verdeeld gaat worden onder de regioregeringen en gemeenten.

Catalonië is de autonome regio die het meeste geld zal ontvangen met 875 miljoen euro gevolgd door Andalusië met 831 miljoen euro en de regio Madrid met 679 miljoen euro. De regio Valencia ontvangt 460 miljoen euro terwijl Castilla y León 298 miljoen, Castilla-La Mancha 226 miljoen en de Canarische Eilanden 206 miljoen euro ontvangen. 

Deze bedragen worden onder meer berekend aan de hand van de belastingen zoals de IRPF (loonbelasting) of IVA (BTW) die door de autonome regio’s zijn overgedragen aan de staatskas. Deze fondsen worden het hele jaar door vrijgegeven maar regelmatig (na elke tweede keer) wordt gekeken naar wat de autonome regio’s te veel hebben ontvangen (dan moet men het verschil teruggeven) of te weinig hebben ontvangen (dan ontvangt men wat ontbreekt).

Ga naar de inhoud