Uitspraak leiders Catalaanse ‘proces’ gelekt?

Uitspraak leiders Catalaanse ‘proces’ gelekt?
Beeld: 123rf

Uitspraak leiders Catalaanse ‘proces’ gelekt?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf maandag 14 oktober wordt de uitspraak van het Hooggerechtshof in Madrid verwacht in de rechtszaak voor rebellie, opruiing, ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld tegen 12 Catalaanse politici. Op zaterdag 12 oktober, nationale feestdag in Spanje en slechts twee dagen voor de verwachte uitspraak die tot veel commotie zal leiden in Catalonië, hebben diverse kranten (die het deels van elkaar overnemen) al de uitspraak van de 7 rechters gepubliceerd. Deze is echter nog niet definitief.

Dat de kranten het nieuws van de uitspraak publiceren wil natuurlijk nog niet zeggen dat deze ook daadwerkelijk zo zal zijn maar het lijkt erop dat de uitspraak deels gelekt is. Diverse kranten schrijven dat de rechters van het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) rebellie uitsluiten omdat er geen sprake is van expliciet geweld. Voor rebellie (rebelión) staat in Spanje straffen tot 30 jaar. 

Voor opruiing (sedición) zijn er celstraffen tussen de 10 en 15 jaar waarvoor waarschijnlijk het merendeel van de Catalaanse verdachten veroordeeld zal worden. Maar in de kranten wordt gesproken van straffen tussen de 8 en 10 jaar. Afhankelijk van de mate van deelname en betrokkenheid aan de evenementen kan men ook straffen tussen de 4 en 8 jaar geven. Er zullen waarschijnlijk ook boetes worden gegeven. 

Daarnaast is te lezen dat diverse politici veroordeeld zullen worden voor verduistrering van staatsgeld (malversación), geld dat gebruikt werd voor o.a. de organisatie van het illegale referendum. Hierop staat een maximale celstraf van 8 jaar.

In de kranten schrijft men dat Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez en de voormalige president van de Parlement Carme Forcadell veroordeeld worden voor opruiing en verduistering van staatsgeld. Santi Vila, Meritxell Borràs en Carlos Mundó worden alleen veroordeeld voor ongehoorzaamheid (desobediencia) en zullen gevangenisstraffen (penas de cárcel) vermijden. Hoeveel jaar celstraf de verdachten krijgen is nog niet bekend gemaakt.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.