Pelgrimsroute Santiago heeft dit corona-jaar 45.000 pelgrimgangers gehad

123rf
Beeld: 123rf

Pelgrimsroute Santiago heeft dit corona-jaar 45.000 pelgrimgangers gehad

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela werd na de noodtoestand en het hoogtepunt van de corona-crisis op 1 juli weer opengesteld waarna de lange Ruta de Santiago weer te bewandelen was. Vanaf 1 juli openden de herbergen en hotels waar men kan overnachten, de kathedraal van Santiago de Compostela en het pelgrimskantoor. Tot nu toe zijn er dit jaar 45.000 pelgrimgangers geweest die zich officieel hebben laten inschrijven en de ‘compostela’ hebben ontvangen.

Tijdens de noodtoestand was het niet mogelijk om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela te bewandelen omdat iedereen binnenshuis moest blijven. En ook tijdens het de-escalatieproces was het nog onmogelijk omdat men niet buiten de eigen gemeente, provincie of regio mocht komen. Maar sinds 21 juni was dat allemaal wel weer mogelijk en sinds 1 juli waren de voorzieningen weer geopend.

Uiteindelijk zijn er volgens het pelgrimskantoor 45.000 pelgrimgangers geweest tot nu toe dit jaar. Dat is slechts een kwart van het aantal ‘peregrinos’ in 2019 toen dat er 180.000 waren. Uiteraard is de boosdoener de pandemie en de corona-crisis waardoor veel pelgrimgangers ervoor kozen de route dit jaar af te leggen.

Dit jaar is met name een enorme daling te merken onder de buitenlandse pelgrimgangers die o.a. vanwege alle reisbeperkingen niet naar Spanje konden reizen. Het profiel van de pelgrimgangers is dit jaar dan ook veranderd naar meer Spaanse wandelaars en er zijn nu meer vrouwen dan mannen die de route helemaal of deels afleggen.

Volgend jaar 2021 is een heilig Santiago jaar (Año Santo Jacobeo) en hoopt men meer wandelaars te ontvangen maar dat hangt helemaal af van de pandemie.

Ga naar de inhoud