2.500 daders partnergeweld worden met elektronische armbanden gecontroleerd in Spanje

2.500 daders partnergeweld worden met elektronische armbanden gecontroleerd in Spanje
Beeld: Archieffoto

2.500 daders partnergeweld worden met elektronische armbanden gecontroleerd in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In Spanje worden 2.444 daders van partnergeweld in de gaten gehouden met elektronische armbanden. Dat is 14% meer dan in 2020. Het aantal vrouwen met politiebescherming (actieve zaken met een aanzienlijk risico) bedroeg op 31 augustus 36.200 terwijl dit in juli nog 35.371 was en 32.623 in augustus 2020. Dat heeft het Ministerie van Gelijkheid maandag gemeld bij de presentatie van de maandcijfers.

In augustus werden 153 elektronische armbanden bij daders van partnergeweld aangebracht waardoor het totaal ‘pulseras’ is geëindigd op 2.444 armbanden voor daders van partnergeweld. De 153 armbanden is 28% minder dan in juli dit jaar maar wel bijna 14% meer ten opzichte van augustus 2020.

De elektronische armband voor daders van partnergeweld is controversieel te noemen in veel landen maar in 15 jaar tijd is het aantal gevallen van partnerdoding in Spanje gehalveerd. Een van de maatregelen die daaraan heeft bijgedragen was de invoering van de elektronische armband. Deze geeft een alarm aan de politie wanneer de dader te dicht bij het slachtoffer komt.

Spanje maakt ook gebruik van het zogenaamde VioGén-systeem. Dit is een uitgebreid monitoringsysteem in gevallen van partnergeweld van de staatssecretaris voor Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit systeem werd op 26 juli 2007 in gebruik genomen. In augustus steeg het aantal partnergeweld zaken die via dit systeem gevolgd worden met 1,9% ten opzichte van juli 2021 naar 67.133 actieve gevallen wat tevens 4,6% meer is dan in augustus 2020.

Het aantal vrouwen met politiebescherming vanwege actieve zaken met een aanzienlijk risico bedroeg op 31 augustus 36.200 terwijl dit in juli nog 35.371 was en 32.623 in augustus 2020. Via de speciale nood- en hulp telefoonlijn (Atenpro) zijn in augustus 813 meldingen binnengekomen waardoor het aantal actieve gebruikers met 0,8% steeg naar 16.383 vrouwen.

Tussen 1 januari en 31 augustus 2021 zijn er ondanks alle monitoringssystemen in Spanje toch 33 vrouwen door hun partner om het leven gebracht. Als gekeken wordt naar de periode 1 januari 2003 en 31 augustus 2021 is het aantal gedode vrouwen gestegen naar 1.111. In augustus 2021 werden twee vrouwen door hun partner om het leven gebracht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.