Komt het in Barcelona afgewezen Hermitage museum naar Málaga

Komt het in Barcelona afgewezen Hermitage museum naar Málaga
Beeld: Voorbeeld Hermitage Barcelona

Komt het in Barcelona afgewezen Hermitage museum naar Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De gemeente Barcelona heeft begin 2020 de gepresenteerde plannen van het Hermitage Museum om een nieuw gebouw te plaatsen in de haven van Barcelona afgewezen omdat dit volgens experts niet cultureel en economisch haalbaar is. Dat wil echter niet zeggen dat de gemeente Barcelona de dependance van de Hermitage niet in de stad wil hebben maar wel dat men met een nieuw plan moet komen dat aan de eisen dient te voldoen. De onderhandelingen verlopen echter stroef met het Russische museum en dus wordt wellicht gezocht naar een andere locatie.

Het idee van een dependance van het beroemde Hermitage museum uit Rusland in Barcelona werd in 2016 bekend waarbij men aangaf dat er in de haven van Barcelona een nieuw 50 miljoen euro kostend gebouw zou komen, ontworpen door de Japanse architect Toyo Ito. Oorspronkelijk zou het Hermitage nabij het W-hotel gebouwd moeten worden in de haven van de wijk Barceloneta maar dat wordt uitgesloten. Andere mogelijke locaties zijn de Muelle de San Bertran in de haven, het Parque de la Barceloneta, bij het Fòrum of nabij de 3 Chimeneas del Besòs maar ook deze locaties zijn niet optimaal.

Het lijkt er na meer dan een jaar echter op dat de gemeente Barcelona en het Russische museum Hermitage nog steeds niet een locatie overeen zijn gekomen. Het Hermitage wil echter graag in Barcelona haar deuren openen omdat de Catalaanse stad het bekendste is bij de internationale bezoeker. Maar dat neemt niet weg dat er ondertussen ook gezocht wordt naar alternatieven zoals Madrid, Valencia, Sevilla of Málaga.

De burgemeester van Málaga heeft naar eigen zeggen reeds met de initiatiefnemers van de Spaanse Hermitage vestiging gesproken over de mogelijkheid van een dependance van het museum aan de Costa del Sol. De gemeente heeft verschillende locaties op tafel gelegd waaronder de muelle San Andrés naast het terrein waar de Auditorio moet komen. 

Mocht het Hermitage naar Málaga komend dan bevindt het Russische museum zich in een internationaal bekend rijtje musea zoals het Russisch staatsmuseum (Museo Ruso) en het Franse Centre Pompidou maar ook het Spaanse Carmen Thyssen museum en natuurlijk het Picasso museum en het geboortehuis van de beroemde kunstenaar Pablo Picasso.

Hermitage 

De Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. Het museum omvat meer dan 3 miljoen objecten, verzameld in iets meer dan 2,5 eeuw. Men zegt dat daarvan slechts 5% aan het publiek getoond kan worden.

Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote, die ruim 300 schilderijen ontving van Johann Ernst Gotzkowsky, omdat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Daarnaast liet zij duizenden schilderijen bij veilingen en uit collecties in West-Europa kopen. Hiermee breidde zij de collectie aanzienlijk uit, die tsaar Peter de Grote was begonnen. De verschillende opvolgers van Catharina de Grote vergrootten de verzameling verder met vele aankopen. Het museum werd onder tsaar Nicolaas I in 1852 voor het publiek opengesteld.

De tsarina liet in 1745 meerdere katten in het paleis toe, zodat deze op ongedierte konden gaan jagen. Anno 2020 leven er ongeveer 70 katten in het complex om de collectie tegen vraat te beschermen. Deze katten worden verzorgd door drie vaste medewerkers.

Het Hermitage heeft diverse dependances zoals in het Somerset House in Londen (geopend in 2000 maar gesloten in 2007 vanwege gebrek aan publieke belangstelling), Het Guggenheim Hermitage in Las Vegas, het Hermitage Amsterdam (geopend in 2004 en daarna in 2009) en het Hermitage Italia in Ferrara.

Ga naar de inhoud