De toekomst zit in de lucht in Benidorm met de wolkenkrabber die windenergie op moet wekken

De toekomst zit in de lucht in Benidorm met de wolkenkrabber die windenergie op moet wekken
Beeld: Canva

De toekomst zit in de lucht in Benidorm met de wolkenkrabber die windenergie op moet wekken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Nu de energieprijzen de pan uit swingen zijn de alternatieve bronnen weer terug van nooit weggeweest. In Benidorm plant de TM vastgoed groep de bouw van een wolkenkrabber die windenergie moet opwekken. Het wil de hoogte van het gebouw koppelen aan de functie en profijt halen uit de windkracht op grote hoogte. 

De TM vastgoed groep is de eigenaar van een van de grootste hoeveelheden bouwgrond in de badstad Benidorm. Zij is ervan overtuigd dat de toekomst van de stad in de lucht zit. Benidorm is nu al de stad van Spanje met de hoogste concentratie wolkenkrabbers per capita, en dat lijkt ook in de toekomst zo te blijven. 

TM Vastgoed wil in Benidorm een wolkenkrabber neerzetten die energetisch zelfvoorzienend is, er goed uitziet en bovendien ook rendabel kan worden verhuurd of verkocht. Het gebouw wordt momenteel nog ontworpen maar binnen twee jaar hoopt het bureau de plannen op tafel te hebben. Men werkt daarvoor samen met de universiteit van Alicante. Het doel is op grote hoogte een paar tunnels in het gebouw te integreren waarin windturbines verwerkt zijn. Op die manier kan men gebruik maken van de sterke windkracht op die hoogte. 

Bovendien is het de bedoeling de energie meteen in het gebouw zelf op te slaan en daar ook te houden voor het verbruik van de bewoners. Om het geheel nog efficiënter te maken, denkt men op dit moment aan een elliptisch gevormd gebouw dat zelf nog meer luchtverplaatsing zal creëren. Al een jaar lang meet de TM groep de windsnelheden van op een aantal aanpalende gebouwen om de beste locatie te bepalen.

Het zal nog wel even duren voor het plan van de TM groep werkelijkheid wordt, maar nog maar eens is duidelijk dat in Benidorm zelfs the sky the limit niet is.

Ga naar de inhoud