De in Spanje veel gebruikte en gehoorde bladblazers zijn schadelijk voor het milieu

De in Spanje veel gebruikte en gehoorde bladblazers zijn schadelijk voor het milieu
Beeld: 123rf

De in Spanje veel gebruikte en gehoorde bladblazers zijn schadelijk voor het milieu

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je wordt er soms gek van, het geluid van de eeuwige bladblazers waar je ook maar woont in Spanje. Deze ‘sopladores de hojas’ hebben in de meeste gevallen (althans in Spanje) een benzinemotor die dus extra veel herrie maakt. Maar naast de geluidsoverlast van deze vaak overbodige apparaten blijken ze ook nog eens enorm vervuilend en schadelijk voor het milieu te zijn.

Even wat uitleg: een bladblazer is een apparaat dat niet alleen bladeren maar ook ander licht vuil wegblaast, in tegenstelling tot een bladzuiger die dus bladeren en vuil opzuigt. Deze bladblazers worden niet alleen door particulieren met een tuin gebruikt maar ook door hoveniersbedrijven en de gemeentelijke schoonmaakdiensten die straten en pleinen schoon houden. Als je net zoals de redactie in Spanje woont dan ben je ongetwijfeld bekend met het enorme en vervelende lawaai dat deze apparaten maken. 

Over het algemeen worden in Spanje de benzine-bladblazers gebruikt omdat deze langer meegaan en men dus meer herrie kan maken (sorry, meer blad kan wegblazen gedurende een langere periode). Maar er bestaan alternatieven zoals de bladblazer op accu, elektrisch dus, die veel minder herrie maakt. En dat is niet alleen beter voor de omgeving maar ook voor de gezondheid van de gebruiker van de ‘soplador de hojas’ want uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de bladblazers enorm vervuilend zijn en eigenlijk heel ongezond.

In de afgelopen 50 jaar zijn benzinemotoren voor vrachtwagens en personenwagens efficiënter geworden omdat ze erin zijn geslaagd om de meeste van hun uitstoot te verminderen terwijl elektrische voertuigen een van de grote innovaties in de automobielsector zijn geweest.

Helaas hebben de bladblazers nog steeds een verouderde technologie die inefficiënt olie en benzine verbrandt waarbij veel van de onverbrande brandstof in de vorm van giftige aerosolen wordt weggeblazen. Ondanks alle problemen die bladblazers met zich meebrengen zijn ze nog steeds aanwezig in praktisch alle steden en dorpen in Spanje en maken hoveniersbedrijven nog veelvuldig gebruik van de bladblazers.

De gebruikers van de benzine-bladblazers ademen vaak direct de giftige aerosolen in en kunnen daardoor problemen met hun gezondheid maar ook gehoorproblemen krijgen na veelvuldig gebruik. Er zijn drie oplossingen voor dat probleem: de bladblazers op accu, de bladblazer met stekker of het gebruik van bezems zoals vroeger.

In Madrid werd aan de gemeente een voorstel ingediend om de bladblazers te vervangen of te verwijderen vanwege hun geluidsoverlast en omdat dit schadelijk is voor het milieu. De staten Californië en Massachusetts in de Verenigde Staten hebben bepaalde decibels en tijden vastgesteld om de bladblazers te gebruiken om de buren niet te storen.

Ga naar de inhoud