skip to Main Content
Het merendeel van de Spanjaarden vreest een nieuwe crisis voor 2023
123rf

Het merendeel van de Spanjaarden vreest een nieuwe crisis voor 2023

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afgelopen weekend werd in Spanje de uitslag gepresenteerd van een enquête naar de impact van de crisis in Spanje. Daaruit bleek onder andere dat de vrouwen zich meer zorgen maakten over de gevolgen van de economische crisis dan de mannen en dat 82% van de deelnemers meent dat er voor het jaar 2023 een nieuwe crisis zal zijn.

De krant El País publiceerde het afgelopen weekend de resultaten van een enquête die door het bureau 40DB werd gehouden in Spanje. De vragen hadden met name te maken over de crisis en de gevolgen daarvan waaruit blijkt dat men niet al te optimistisch is in Spanje aangezien 81,7% van de ondervraagden meent dat er een derde recessie (na die van 2008-2010 en 2013) aan zit te komen waarbij een 23,2% dat helemaal zeker weet.

Verantwoordelijkheid

Als er gevraagd wordt naar wie de verantwoordelijke was voor de crisis van 2008 geeft het merendeel aan dat dit de schuld is van de politici (66,4%), de banken (64,3%), de vastgoedbubbel (62,6%) en de regeringen van Spanje (59,5%).

Crisis voorbij?

Op de vraag of men denkt dat Spanje uit de crisis is zegt slechts 0,8% dat deze totaal voorbij is, geeft 13,5% aan dat men de crisis in Spanje achter zich heeft gelaten maar nog niet helemaal, geeft 53,4% aan dat de crisis ondanks de hoopgevende berichten nog niet voorbij is en 31% zegt dat de crisis absoluut niet voorbij is in Spanje.

Geleden

Het overgrote merendeel met 63,6% zegt dat ze de crisisjaren met veel ongerustheid beleefd hebben waarbij 93,1% aangeeft dat zoals altijd de gewone man/vrouw en de lage en middenklasse de meeste opofferingen hebben gedaan tijdens de crisisjaren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Heel simpel en kort geschreven verwacht niets van corrupte regeringen / banken / dictaturen en de rest van de geld jakhalzen…! De stomzinnigheid der eigen verrijking. Geen visie nada zero , niets dan alleen maar ellende veroorzaken. In elk toeristisch land , vooral aan de kust. Ik noem het de beton ziekte. Achtelijke hoogbouw die zichzelf de nek omdraait. Veel leegstand en achterstallig onderhoud. De ghetto aan zee. Het vage geheel erachter geeft vele antwoorden. Corrupt en criminele praktijken. Walgelijk ..!

 2. Ter info van alle experten op dit forum:
  “El Gobierno y el Banco de España rechazan la posibilidad de otra burbuja inmobiliaria” (Expansión) of voor wie het niet verstaat: de regering en de Nationale Bank ontkennen de mogelijkheid van een nieuwe vastgoedbubbel.
  Stoffer kan misschien het volledige artikel publiceren.
  In elk geval: paniekzaaierij overbodig !

  1. Bankiers en politici moet je zeker geloven, dat zijn allemaal heel eerlijke mensen die altijd de waarheid spreken LOL

 3. Het verhaal van Juan 74 vind ik juist,
  Toch moeten mensen zelf ook wijzer worden, je kunt nu eenmaal geen twee Euro uitgeven als er maar een Euro binnenkomt,
  Maar veel mensen kunnen er niet mee omgaan, dat het gras bij de buren groener is, dat komt door pure hebzucht, leef naar je mogelijkheden, en hou voor je ogen dat gezondheid je grootste goed is. dan blijf je vanzelf met twee benen op de grond.

 4. Een wijk in El Puerto de Santa Maria met de naam Puerto Sherry Daar stonden in de jaren 90 al vol met niet afgebouwde huizen en nu 25 jaar later nog steeds . Alleen de haven ligt vol met dure jachten

 5. 100% de schuld van de banken hoor. Door de komst van de Euro verdween het valutarisico terwijl de rente in Zuid-Europa nog steeds ‘lekker’ was. Dus gingen Noord-Europese banken als ING, Deutsche, etc. als gekken hun geld pompen in Griekenland, Italië, Spanje… en de banken hier konden zoveel geld niet kwijt dus deden ze niet moeilijk bij het uitdelen van hypotheken, en de mensen die dat geld ook zo makkelijk kregen deden zelf er ook niet moeilijk over om veel te hoge woningprijzen te betalen. Iedereen kon een hypotheek krijgen, dus werden veel huizen gekocht, dus moest er veel gebouwd worden.

  En om te zorgen dat die Noord-Europese banken daarna niet omvielen door wanbetaling van de Zuid-Europese banken, moest Zuid-Europa worden ‘gered’. Oftewel de overheden moesten zich in de schulden werken (en investeringen stoppen plus belastingen verhogen) om geld in hun eigen banken te pompen zodat ze de Noord-Europese banken konden terugbetalen.

  De crisis in Spanje is lang niet voorbij (werkloosheid is gedaald door verslechterde arbeidsvoorwaarden, lagere lonen en emigratie) maar de volgende is alweer onderweg, in de grotere steden zijn de huizen, net als in Nederland, véél te duur, en ook dat gaat op een gegeven moment, net als in Nederland, weer een klap geven. Niks geleerd. Maar de banken kunnen we niks verwijten, als ze teveel risico’s nemen dan redden we ze toch wel met ons belastinggeld, dus waarom zouden ze niet opnieuw in de fout gaan?

  1. doen zoals in IJsland de hoge heren zullen dan 2 X nadenken.Maar in gans Europa werden de CEO’s en heel de leiding gevende kliek bedank en met een forse premie weggestuurd.

 6. Niet verwonderlijk gezien de media (Spaanse én buitenlandse) dagelijks een nieuwe crisis voorspellen. Paniekzaaierij !! Dat ze er komt lijkt vast te staan, maar de vraag is of we er veel last zullen van hebben want van de vorige twee heb ik ook niet veel gemerkt. Ik denk dat de kans dat we vanaf 2023 plots in de problemen geraken bijzonder klein is. Tenslotte hebben we ook nog onze politici om er voor te zorgen dat dit paradijs blijft wat het is . 🙂

  1. Dan ben jij een geluksvogel geweest. Ik begrijp niet dat je het paniekzaaierij vindt, want velen hebben het heel hard mogen voelen en de meesten van hen zitten nog steeds in armoede. Als je dat nergens om je heen gemerkt hebt woon je of in niemandsland of je hebt er geen oog voor (willen hebben)!

   1. Wie van de vorige crisis niks gemerkt heeft is simpelweg hersendood. De nakende volgende crisis zal echter een pak erger worden dan de vorige, hier zal Spanje niet zo goed uitkomen, de huizenprijzen zijn terug enorm duur en de Spanjaard zelf leeft ver boven zijn stand en koopt vele luxegoederen op krediet, dit laatste zal eerder vroeg of laat barsten.

    1. In 1998 hebben we met onze spaarcenten hier in Spanje een grond gekocht waar we in 2001 met nieuwe spaarcenten en een hypotheek, een huis hebben op gebouwd, dat we in 2009 met alweer nieuwe spaarcenten nog eens hebben uitgebreid. De hypotheek werd keurig afbetaald, zonder enig probleem dankzij een vaste job. Zonder deze laatste waren we er zeker niet aan begonnen. Voor de rest leefden/leven we volgens onze mogelijkheden. De crisis kennen we (zoals jullie allemaal denk ik) alleen van horen zeggen en ik hoop voor de volgende hetzelfde. Zelfs al word ik daarvoor simpelweg als hersendood bestempeld. Zalig de simpelen van geest, ….

     1. Een economische crisis houdt niet in dat de gehele wereld vergaat. Deze vergaat slechts voor een deel van de mensen en bedrijven die er door geraakt worden. En dat waren er heel wat in Spanje, met name de bouwindustrie, banken en autoindustrie en alles en iedereen die daar afhankelijk van waren. Vreemd dat je dat niet is opgevallen. Destijds zijn er in westerse landen 50 miljoen mensen hun baan kwijt geraakt. Zijn er banken omgevallen, ook in Spanje. Maar wellicht lees jij geen kranten, kijk je geen tv, heb je geen internet en spreek je nooit met lokale mensen. Dat huis wat je gebouwd hebt, was dat een dichtgemetselde grotwoning?

     2. Dat huis heeft veel vensters, grote terrassen met de ganse dag zon, een zwembad en een prachtig zeezicht. En, zoals je ziet ben ik er best fier op. Hoe crisis, waar crisis, wanneer crisis,… ????. 🙂

 7. Tja, wie hebben de schuld aan de crisis? Het begon overal met het omvallen van 1 bank toch, de wereldwijde crisis dan? Maar de grootste oorzaak in Spanje is toch gewoon de vastgoedbubbel geweest in mijn ogen, mede veroorzaakt doordat banken veel te makkelijk en veel te veel geld uitleenden en overheden maar lieten bouwen om zo aan geld te komen.
  Mensen met een eigen huis, lieten in nieuwbouwprojecten 1 of meerdere huizen of appartementen bouwen in de hoop die met dikke winst door te verkopen, omdat ze helemaal niet van plan waren er ooit zelf te gaan wonen.
  De rest is geschiedenis, mensen verloren hun banen, huizen werden niet verkocht en wat allemaal niet meer en zo ging het bergafwaarts. Er staat voor miljarden en miljarden aan persoonlijke schulden zoals leningen en hypotheken open, die nooit meer terugbetaald gaan worden.
  Feit is gewoon dat men op den duur meer dan 1 miljoen huizen per jaar bouwde terwijl de vraag naar nieuwe huizen nog niet op 40% daarvan lag. Iedereen kent de voorbeelden wel van niet afgebouwde huizen en projecten in zijn of haar omgeving. Er staat nog enorm veel leeg dat niet afgebouwd is en wat doet men nu?? Helaas ja, gewoon nog meer bouwen.
  Banken dienen veel strenger te zijn en mensen dienen veel betere voorlichting te krijgen over gevolgen van hun keuzes, als je nu met mensen praat hebben ze geen idee wat ze doen, maar de bank zegt dat het kan, dus is men blij….dit gaat zo nooit goed.
  Vrienden van ons ook, vragen 240.000 euro voor hun huis, dat hooguit 150.000 waard is, maar ja, de hypotheek is 240.000 dus we moeten wel zeggen ze dan….

  En is Spanje al uit de crisis??? Met zo´n hoog werkloosheid cijfer, met zoveel leegstand van huizen, zo veel bedelaars op straat? Ik heb er geen antwoord op.
  Maar het is en blijft een geweldig land met prachtige mensen, alleen dienen de overheden en de banken hun verantwoordelijkheden te nemen, maak een einde aan de eindeloze corruptie en de vriendjespolitiek en je hebt de halve wedstrijd al gewonnen.

  1. Mee eens. Maar niet alleen de huizen bubbel was een probleem. Met de komst van de euro werd lenen in het algemeen aangemoedigd. Kon je aantonen dat je langer dan 3 maanden gewerkt had, het maakte niet veel uit wat voor baantje, dan kon je niet alleen een huis maar ook een auto, tv en koelkast op krediet kopen. Daarmee zijn veel mensen en banken in de problemen gekomen. Nu zie je dit verschijnsel weer. Overal gaan ¨aanbiedingen¨ gepaard aan leningen. De consument maar ook de banken en andere bedrijven hebben blijkbaar een zeer kort geheugen. Op een andere site heb ik vorige week gelezen dat bijna 23% van de leningen, zoals hypotheken, creditkaart, auto´s en huishoudelijke aparatuur met leningen gekocht niet meer terugbetaalt kunnen worden. Nog steeds te hoge (jeugd) werkeloosheid zonder serieuze vooruitzichten blijven ook een probleem. Een nieuwe crisis presenteerd zich weer terwijl de vorige nog niet is opgelost.

   1. Astrologisch gezien begint in 2020 een crisis, vele malen ingrijpender dan de crisis hiervoor.. de crisis zal de zwakke eurolanden het meeste treffen. De overheden en de banken hebben niets geleerd.

   2. Ik zou willen dat je niet gelijk had Evert, maar het is inderdaad zo als jij het zegt.
    En het is niet alleen in Spanje een probleem hoor, ook in een land als Nederland heeft men de huizenmarkt en de huurmarkt compleet opgeblazen en dat gaat veel eerder mis dan 2023. Er leven nu mensen in een opvang die gewoon een inkomen uit werk hebben domweg omdat ze bijvoorbeeld gescheiden zijn en er geen betaalbare (huur) woning beschikbaar is, dat is toch te zot voor woorden??
    Spanje heeft andere problemen dan Nederland maar deels zijn er wel degelijk overeenkomsten.
    En een crisis treft iedereen, want overheden hebben bijvoorbeeld belastingen (tijdelijk) verhoogd en nog een aantal maatregelen genomen, ook de steun aan banken kwam uit de zak van de belasting betaler, dus wie zegt dat de crisis hem of haar niet heeft geraakt, heeft niet goed opgelet welke algemene maatregelen er genomen zijn die een ieder hebben getroffen in de portemonnee.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken