Europese Commissie ziet geen problemen met Spaanse fake-news-wet

Europese Commissie ziet geen problemen met Spaanse fake-news-wet
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Recent maakte de Spaanse regering bekend dat ze een anti fake-news-wet hebben aangenomen waarop de oppositiepartijen, waaronder de PP-partij die nota bene ten tijde van premier Rajoy zelf om zo’n soortgelijke wet vroeg, klaagden en deze wet naar de Europese Commissie wilden brengen. Welnu, deze EC heeft reeds geantwoord en duidelijk gemaakt dat ze geen problemen ziet met het Spaanse initiatief en dat dit past bij het Europese Rapid Alert System.

Vanuit Brussel wordt aangegeven dat er geen problemen zijn met het fake-news-controleplan van de Spaanse regering. Via een speciale commissie wil de regering toezicht houden op de informatie die verspreid wordt in de pers en op internet zoals via de sociale media.   

Wie beslist of iets nepnieuws is of niet … dat is de vraag bij het recent gepresenteerde fake-news controleplan van de Spaanse regering. Het idee is om via een overheidsorgaan de opzettelijke, grootschalige en systematische verspreiding van desinformatie te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de Russische inmenging tijdens de Catalonië-crisis toen er een nepnieuws campagne plaatsvond.

Volgens de regering is het anti-nepnieuws plan juist bedoeld om een van de pijlers van een democratische samenleving te ondersteunen, die van het recht op waarheidsgetrouwe informatie. 

Er zou een permanente commissie moeten komen tegen desinformatie die o.a. bestaat uit de Nationale Veiligheidsraad, de Staatssecretaris van Communicatie en een vertegenwoordiging van de Spaanse geheime dienst CNI.

Terwijl diverse oppositiepartijen klagen over dit plan om de pers en de vrije meningsuiting van de Spanjaarden te beperken, geeft de regering aan dat ze met dit actieplan voldoen aan de vraag vanuit de Europese Commissie om meer te doen tegen de verspreiding van nepnieuws. En diezelfde EC heeft dat nu ook bevestigd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.