Europese Commissie ziet geen problemen met Spaanse fake-news-wet

Europese Commissie ziet geen problemen met Spaanse fake-news-wet
beeld: Freepik
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent maakte de Spaanse regering bekend dat ze een anti fake-news-wet hebben aangenomen waarop de oppositiepartijen, waaronder de PP-partij die nota bene ten tijde van premier Rajoy zelf om zo’n soortgelijke wet vroeg, klaagden en deze wet naar de Europese Commissie wilden brengen. Welnu, deze EC heeft reeds geantwoord en duidelijk gemaakt dat ze geen problemen ziet met het Spaanse initiatief en dat dit past bij het Europese Rapid Alert System.

Vanuit Brussel wordt aangegeven dat er geen problemen zijn met het fake-news-controleplan van de Spaanse regering. Via een speciale commissie wil de regering toezicht houden op de informatie die verspreid wordt in de pers en op internet zoals via de sociale media.   

Wie beslist of iets nepnieuws is of niet … dat is de vraag bij het recent gepresenteerde fake-news controleplan van de Spaanse regering. Het idee is om via een overheidsorgaan de opzettelijke, grootschalige en systematische verspreiding van desinformatie te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de Russische inmenging tijdens de Catalonië-crisis toen er een nepnieuws campagne plaatsvond.

Volgens de regering is het anti-nepnieuws plan juist bedoeld om een van de pijlers van een democratische samenleving te ondersteunen, die van het recht op waarheidsgetrouwe informatie. 

Er zou een permanente commissie moeten komen tegen desinformatie die o.a. bestaat uit de Nationale Veiligheidsraad, de Staatssecretaris van Communicatie en een vertegenwoordiging van de Spaanse geheime dienst CNI.

Terwijl diverse oppositiepartijen klagen over dit plan om de pers en de vrije meningsuiting van de Spanjaarden te beperken, geeft de regering aan dat ze met dit actieplan voldoen aan de vraag vanuit de Europese Commissie om meer te doen tegen de verspreiding van nepnieuws. En diezelfde EC heeft dat nu ook bevestigd.