Brandstofprijzen Spanje bereiken bijna het hoogste niveau ooit

Brandstofprijzen Spanje bereiken bijna het hoogste niveau ooit
Beeld: 123rf

Brandstofprijzen Spanje bereiken bijna het hoogste niveau ooit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De afgelopen week zijn de brandstofprijzen opnieuw omhoog gegaan in Spanje volgens de Weekly oil bulletin van de Europese Unie. Wat betreft de benzineprijs is deze 32% hoger dan vorig jaar en is dat 36% bij de dieselprijs. Er wordt verder gesproken dat de brandstofprijzen het hoogst geregistreerde ooit beginnen te bereiken. Deze prijsstijging bij de brandstof komt bovenop de nog steeds stijgende gas- en elektriciteitsprijzen in Spanje en in de EU.

De brandstofprijzen zijn in Spanje al vijf weken aan het stijgen en hebben het hoogste niveau sinds oktober 2021 bereikt. Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,510 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,384 euro per liter.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank diesel nu 76,12 euro wat 15,29 euro meer is dan aan het begin van dit jaar toen dat nog 60,83 euro was (1,106 per liter). Het vullen van een 55 liter tank benzine kost op dit moment 83,05 euro wat 15,78 euro meer is dan begin 2021 toen dat nog 67,27 euro was (1,223 per liter).

Met deze prijsstijgingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,660 euro en in de eurozone 1,716 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,509 euro en in de eurozone 1,532 euro.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijk
Benzine 951,5101,9921,6731,662
Diesel1,3841,6391,6761,549

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin (PDF). Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.