Opgravingen van lijken om de Galicische afkomst van Christoffel Columbus te bewijzen

Opgravingen van lijken om de Galicische afkomst van Christoffel Columbus te bewijzen
Beeld: Canva

Opgravingen van lijken om de Galicische afkomst van Christoffel Columbus te bewijzen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Eén van de grootste mysteries van de geschiedenis is de werkelijke afkomst van Christoffel Columbus. De bekendste verklaring is dat de ontdekkingsreiziger uit een weversfamilie in Genua kwam. Er is echter een andere theorie, namelijk dat Columbus wortels zou hebben in het Spaanse Galicië. 

Om deze laatste theorie te bewijzen, worden er op twee plekken in de provincie van Pontevedra lijken opgegraven. Dit is onderdeel van een belangrijk onderzoek dat de afdeling van Juridische en forensische geneeskunde van de universiteit van Granada doet. 

Er zal worden gezocht naar antwoorden over de afkomst van Columbus in de sarcofaag van Xohan Mariño de Soutomaior die zich bevindt in de kerk San Martiño van Sobrán in Vilaxoán.  Mariño ligt daar al begraven vanaf 1496. Er wordt in zijn graf gezocht, omdat het zou kunnen dat Columbus behoorde tot de nobele Galicische familie van deze man.  Degenen die deze theorie ondersteunen zijn ervan overtuigd dat Columbus zijn naam zou hebben veranderd toen hij kapitein werd van de maritieme expeditie in 1492 die tot de ontdekking van Amerika zou leiden.

De andere plek waar ook gezocht wordt is de begraafplaats van San Salvador in Poio (Pontevedra). Op deze begraafplaats kunnen resten gevonden worden van personen die leefden in de vijftiende eeuw. Daar wordt ook gezocht naar mogelijke familieleden van de ontdekker van Amerika. 

Volgens Eduardo Esteban, president van de vereniging Christoffel Columbus Galicisch (Colón Gallego), zijn er verpletterende bewijzen dat Columbus uit Galicië kwam. Hij schreef namelijk veel in het Galicisch en ook de namen van de nieuw ontdekte plaatsen zijn namen die voorkwamen aan de kust van Galicië. Daarnaast is dit ook de enige plek waar de naam Columbus voorkomt in die tijd. 

Het doel is om de resten die gevonden worden te vergelijken met het DNA van Christoffel Columbus, zijn zoon en zijn broer. De universiteit van Granada hoopt hierdoor definitief vast te kunnen stellen of de ontdekkingsreiziger uit Galicië kwam of niet.

Ga naar de inhoud